Cuma, Nisan 18, 2025

Yemek fiyatları yüzde 30 artıyor

Enflasyonun etkisiyle birlikte, endüstriyel yemek sektöründe fiyatlarda artıyor. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, 2024 yılının ilk 3 ayında, sektördeki enflasyonist ortamın etkisiyle hazır yemek fiyatlarının 3 aylık periyotlarla güncellendiğini ve yeni yıla yüzde 30’a yakın bir zamla başlanacağını duyurdu.
Hijyen ve sanitasyon standartlarına uygun üretilen, yenilebilir ve sektör işletmeleri açısından sürdürülebilir 4 kap yemek fiyatının en az 80-90 TL olacağını belirten Dönmez, bu menüye ekmek, yoğurt, salat barın dâhil olmadığını söyledi. Bu fiyatın altında satılan yemeklerin güvenilir olmayacağını vurgulayan Dönmez, endüstriyel yemek sektörün kâr marjının düşük olduğunu ve bu nedenle fiyatların 3 ayda bir eridiğini de ifade etti.


“Asgari ücret artışı, maliyetlerimize %15 etki edecek”

Dönmez, endüstriyel yemek sektörünün enflasyonist ortama ayak uydurabilmek için fiyatlarını 3’er aylık periyotlar ile güncellenmek zorunda kaldığını belirten Dönmez, 2024 yılında beklenen asgari ücret artışının maliyetlerine yüzde 15 civarında etki edeceğini vurguladı. Sektörlerinde işçiliğin giderlerinin yüzde 30’unu oluşturduğunu aktaran Dönmez, son üç aydaki yüzde 12’lik enflasyon farkının da eklenmesiyle yemek fiyatlarının kolaylıkla hesaplanabileceğini dile getirdi.


“Kayıt dışı ekonomi sektörü olumsuz etkiliyor”

Bazı temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının çok iyi incelenmesi gerektiğini dile getiren Dönmez, yeni sezon ürünler çıkana kadar depolarda bekleyen gıdalarda maliyetler değişmediği halde fiyatlarının sürekli artmasına bir türlü anlayamadıklarını söyledi.
Yemek sektöründe kayıt dışı ekonominin sektörü olumsuz etkilediğine de dikkat çeken Dönmez, özellikle ‘gece döneri’, ‘gece pilavı’ gibi farklı isimlerle ortaya çıkan ürünlerde yeterli denetimin olmadığını belirtip, Bakanlık ve yerel yönetimlerin denetimlerini sıklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Dönmez, Bursa’da şehrin doğu ve batısında olmak üzere iki Gıda Sanayi Bölgesi’ne ihtiyaç duyulduğunu da ifade etti. Bu bölgelerin oluşturulmasıyla sektörün atıklarının daha etkili bir şekilde yönetilebileceğini belirten Dönmez, aynı zamanda bu bölgelerde kurulacak gıda kontrol laboratuvarları ile sektörün sürekli denetim altında tutulmasının mümkün olacağına belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM