Pazartesi, Eylül 16, 2024

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu başladı

İlk Türk astronot Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü ‘İstikbal göklerdedir’ oldu

Milli Uzay Programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcıyı taşıyan Crew Dragon adlı uzay mekiğinin roketi fırlatıldı. SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru 36 saat sürecek yolculuğuna başlayan Dragon kapsülünde bulunan Ax-3 ekibi ilk duygu ve düşüncelerini yaptığı canlı yayınla aktardı.

İlk Türk astronotu ünvanını alan Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk cümleleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözü oldu. Dünyaya ve Türk milletine Gezeravcı şu sözlerle seslendi: “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda kelimelerime yüce Atamızın şu sözüyle başlamak istiyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü İstikbal göklerdedir.”

Gezeravcı yaptığı konuşmada, “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum. Bu harika bir duygu. Başından itibaren şu ana kadar her şey çok iyiydi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Gezeravcı uzayda 13 deney gerçekleştirecek. Bu deneyler mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda yapılacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM