Cuma, Haziran 20, 2025

Afet Yeniden İmar Fonu hayata geçiriliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Afet Yeniden İmar fonunun Yapısı ve İşleyişi Hakkında Yönetmelik 2 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı, tüzel kişiliği haiz Afet Yeniden İmar Fonu doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda, imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla faaliyetlerini yürütecek. 

Fon, Yönetim Kurulu’nun kararları çerçevesinde yönetilecek. Fonun kaynakları, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdî bağış, yardım, hibe ve kredilerden, bütçeye bu amaçla konulacak ödenekten, fon tarafından kurum ve kuruluşların mevzuatındaki her türlü kısıtlamalardan muaf tutularak yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalarından sağlanan finansman ve kaynaklardan, diğer gelirlerden oluşacak. Fonun kendi adına uluslararası sermaye piyasalarında tahvil ihracı da dâhil olmak üzere herhangi bir dış finansman kaynağından hazine garantisi olmaksızın sağlayacağı kredi ve hibe dâhil dış finansman bakanlığın iznine tabi olacak.  

Hazine geri ödeme garantisi olmaksızın kendi adına temin edeceği her bir finansman işlemi için fon, Yönetim Kurulunca alınacak karar çerçevesinde mali yükümlülük altına girecek. Finansmana ilişkin işlemler fon tarafından yürütülecek ve sonuçlandıracak. Müzakereler neticesinde dokümanları imzalamaya yetkili temsilciler Fon Yönetim Kurulu kararı ile belirlenecek.Fonun kendi adına uluslararası sermaye piyasalarında tahvil ihracı da dâhil olmak üzere herhangi bir dış finansman kaynağından sağlanacak. Tahvil dâhil dış finansman için hazine geri ödeme garantisi talebi olması durumunda fon tarafından bakanlık nezdinde başvuruda bulunacak. Hazine geri ödeme garantisi talebinin bakanlıkça uygun görülmesi halinde bakanlık ile koordinasyon içinde finansman sağlanması işlemlerine başlanacak. Hazine geri ödeme garantisi altında temin edeceği her bir finansman işlemi için fon, Yönetim Kurulunca alınacak karar çerçevesinde mali yükümlülük altına girecek. Müzakereler neticesinde dokümanları imzalamaya yetkili temsilciler Fon Yönetim Kurulu kararı ile belirlenecek. 


Kurulda yer alacak bakanlıklar belli oldu

Fonun Yönetim Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanı Başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı olacak. Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri ise, fona yurt içi ve yurt dışı kaynaklı yapılan her nevi nakdî bağış, yardım ve hibenin alınması kararı verilmesi, fona yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan kredi sağlanması kararının verilmesi, fon tarafından kurum ve kuruluşların mevzuatındaki her türlü kısıtlamalardan muaf tutularak yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalarından finansman ve kaynak sağlanmasına karar vermek, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını ve harcama programlarının belirlenmesi,  belirlenen projeler için, harcama programı kapsamında ve gerçekleşmelere bağlı olarak ödenmek üzere Fondan, ilgili kurum ve kuruluşlara kaynak aktarılmasına onay verilmesi, fona sağlanacak finansmanın koşullarını ve hedeflerinin belirlenmesi, yapılacak ödemelerin belirlenmesi ve mevzuatla verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi. 


Fon kaynakları, 3 ayda bir kamuoyu ile paylaşılacak

Fon bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetlenecek. Yönetim Kurulu bu kapsamda fonun denetlenmesini Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan talep edebilecek. Ayrıca, Yönetim Kurulu kararı ile bağımsız denetim kuruluşlarından da bağımsız denetim hizmeti alınabilir. Aktarılan kaynağa ilişkin olarak ilgili kurum ve kuruluşların iş ve işlemleri de denetime dâhil edilebilecek. Fon ile kaynak aktarılan idareler, denetim için gereken bütün bilgi, belge ve defterleri talep edildiği takdirde ibraz edilmesi zorunlu olacak. Fon kaynakları ve aktarımlarına ilişkin mali veriler en geç 3’e aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Bu çerçevede, kaynak aktarılan idareler gerekli her türlü bilgi ve belgeyi sağlamakla yükümlü olacak. Fon, gerçekleştirdiği borçlanma işlemlerine yönelik her tür veri, bilgi, belge, istatistik ve talep edilecek diğer hususları bakanlığın ilgili birimlerine bildirilecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM