Perşembe, Eylül 19, 2024

İzmirliler kültür ve sanata doyacak

İzmir’de mart ayında birbirinden farklı konser, tiyatro, sinema gösterimleri olacak


Yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan İzmir’in etkinlik takvimi mart ayında da dolu dolu. İzmirliler, farklı konser, tiyatro ve çocuk oyunu etkinlikleri ile keyifli bir ay geçirebilir. İzmir mart ayında da kültüre ve sanata doyacak.

Mart ayı Karşıyaka’da bir yandan tiyatro coşkusu bir yandan konserlerle unutulmaz anlar yaşatacak İzmirlilere. Birbirinden güzel isimler Karşıyaka Türkü Festivali’nde seyirciyle buluşuyor. Konserler, Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda gerçekleşecek. 2 Mart’ta Erdal Erzincan, 3 Mart’ta Hüsnü Arkan, 4 Mart’ta Cem Adrian ve 5 Mart’ta Kardeş Türküler sahne alacak. Karşıyaka Tiyatro Festivali ise 9 Mart-19 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Tiyatronun sevilen usta isimlerinin sevilen oyunları ile İzmirli sanat severler hasret giderecek.  


Kadın kooperatiflerinin katılacağı festivalle, kent yaşamı renklenecek

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) İzmir Koordinasyon Yürütme Kurulu iş birliği ile düzenlenen 1. İzmir Kadın Kooperatifleri Festivali, 1- 3 Mart tarihleri arasında Bostanlı Zühtü Işıl Meydanı’nda gerçekleştirilecek. İzmir’in farklı ilçelerinde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin katılacağı festival, kent yaşamına renk katacak.

Urla da Ot Bayramı’na hazırlanıyor. Urla Ot Bayramı 9-10 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Ot Bayramı kapsamında Ege otları tanıtılacak, mutfak sanatları yemek atölyesi düzenlenecek. Canlı müzik, konserler, ot tanıtma gezisi, ot yarışması, sabun atölyesi gibi etkinlikler yapılacak.


Cazın büyüsü İzmir’de

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) düzenlediği 31. İzmir Avrupa Caz Festivali 7 -20 Mart 2024 tarihleri arasında caz severleri ağırlamaya hazırlanıyor. Festival, 7 Mart 2024 Perşembe günü saat 20.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) Büyük Salon’da yapılacak açılış konseriyle başlayacak. Caz Afişi Yarışmasında sergilenmeye değer görülen afişler de AASSM Alt Galeri’de sanatseverlerle buluşacak.


‘Ukrayna Sinema Günleri’ başlıyor

Kadın Yönetmenler Derneği tarafından düzenlenen ‘7. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’ 26 Şubat’ta başlamıştı. Festival bugün son buluyor. Keyifli vakit geçirmek isteyenler son gününe katılım sağlayabilir.

Yeniden Sinematek kapsamında ‘Muhsin Bey’ adlı film; 20 Mart tarihinde saat 20.00’da Seferihisar Kültür Merkezi’nde, 24 Mart tarihinde ise saat 19.00’da İzmir Sanat’ta, ‘Yüzücü’ adlı film; 6 Mart tarihinde saat 20.00’da Seferihisar Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak. 17 Mart tarihinde saat 19.00’da İzmir Sanat’ta, ‘Leopar’ adlı film; 10 Mart tarihinde saat 19.00’da ve ‘Elveda Lenin!’ adlı film; 3 Mart tarihinde saat 19.00’da İzmir Sanat’ta gösterime çıkacak. İzmir’de Ukrayna Sinema Günleri kapsamında ‘Unutulmuş Ataların Gölgeleri’ adlı film 5 Mart Pazartesi saat 21.30’da İzmir Sanat Büyük Salon’da, ‘Klondike’ adlı film 4 Mart Pazartesi saat 19.00’da İzmir Sanat Büyük Salon’da izleyicisini bekliyor.


Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları Folkart Gallery’de

Mart ayını sanatla iç içe geçirmek isteyenler için birbirinden farklı sergiler de İzmirlilerle buluşuyor. ‘Doğa’nın Estetiği’ adlı sergi, 7-31 Mart tarihleri arasında AASSM’de, Sanatçı Pervin Özdemir’in Kil Çalıştayı 3 ‘Toprağın Nefesi’ Seramik Sergisi 26 Şubat-26 Mart tarihleri arasında AASSM Alt Galeriler’de sanat severleri bekliyor. Minyatürlerle Yaşar Kemal`in Bütün Kitapları Sergisi 8 Şubat-3 Mart 2024 tarihleri arasında AASSM Giriş Kat Doğu ve Batı Galeriler’de olacak. İzmir Akdeniz Bienali ‘Aynı Suya Bakmak’ temalı sergi 23 Ocak-11 Mart tarihleri arasında Atlas Pavyon Sanat Galerisi 1 ve 2 No’lu Sergi Salonları’nda olacak.

Folkart Gallery’de ise Cumhuriyet’in 100. yılına bir saygı duruşunda bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk’e minnet gösterme amacı taşıyan ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız’ adlı özel Atatürk sergisi, 29 Ekim 2023-31 Mart 2024 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. Nejad Devrim ve Mübin Orhon’un yapıtlarını bir araya getiren, Nejad Devrim & Mübin Orhon, ‘İki İmge Yolcusu’ sergisi de Arkas Sanat Merkezi’nde sergileniyor. Sergi 2 Haziran 2024 tarihine kadar ziyaretçiye açık olacak. Aynı zamanda Tarihi Mattheys Köşkü’nü restore ederek İzmir’e yeniden kazandıran Arkas, köşkün içinde açtığı ‘Arkas Halı Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi sanatseverlerin ilgisine sunuyor.


İzmir’de ücretsiz tiyatro günleri

İzmir Tiyatrolar Derneği, üyelerinin oyunlarını seyirciyle buluşturmak için 24 Şubat’ta başlayan festival düzenlemişti. Festival 3 Mart’ta son buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile sahnelenecek. ‘Kendisizler’ adlı pantomim oyunu 3 Mart tarihinde saat 18.00’da Han Tiyatrosu’nda olacak. ‘Müsveddeler’ adlı pantomim oyunu 3 Mart tarihinde saat 15.00’da ve ‘Gönderilmeyen Mektuplar’ adlı tiyatro oyunu bugün saat 20.30’da Han Tiyatrosu’nda yer alacak.

Öte yandan ‘Bir Halk Düşmanı’ adlı oyun, 4 Mart tarihinde saat 20.00’da Bergama Kültür Merkezi’nde, 5 Mart tarihinde saat 20.00’da Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nde ve 6 Mart tarihinde saat 20.00’da Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi’de mart ayında bale, çocuk oyunu, opera ve konserler ile zengin etkinlik takvimiyle öne çıkıyor. Şen Dul, La Boheme operaları ve bir dolu konserle İzmirlileri sanata kavuşturacak. Notre Dame’ın Kamburu 2 Mart (bugün), 4 Mart, 6 Mart tarihlerinde saat 20.00’de, ‘Şekeronya’ adlı çocuk oyunu 3 Mart’ta saat 13.00 ve 15.00’da Elhamra Sahnesi’nde olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM