Pazar, Nisan 28, 2024

ATEM’den servet vergisi afetlere ayrılsın önerisi

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam son günlerde sıkça konuşulan servet vergisinin çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 1999’da yaşanan Gölcük Depremi’nin ardından çıkarılan deprem vergisi dahilinde o dönemde 40 milyar dolar toplandığını fakat bunun yeterli olmadığının 6 Şubat 2023’teki depremle anlaşıldığını vurgulayan Akçam, “Toplanan servet vergisinin büyük kısmı deprem ya da herhangi bir afette kullanılmak üzere ayrılabilir” önerisinde bulundu. 


“Ekonomiyi düzeltmek için servet vergisinin tam zamanı”

Servet vergisinin çıkarılması gerektiğine değinen Akçam, “Ekonomide yaşanan sorunlar özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı büyük oranda etkiledi. Hem dar gelirli vatandaşların sorunlarını bir nebze de olsa çözmek hem de ekonominin gidişatını düzeltmek için servet vergisi ödemenin tam zamanı” ifadelerini kullandı. Ekonomide yaşanan sorunların birçok sektörü etkilediğini, bunlardan birinin de konut sektörü olduğunu belirten Akçam, “Özellikle son 2 yıldır Türkiye’de konut fiyatlarının ne derece yükseldiği ve bunun da kira fiyatlarını nasıl etkilediği ortada” dedi. 


“Yüzde 1-2 oranı kimseyi zorlamaz”

Yüzde 1 ya da yüzde 2 oranında alınacak servet vergisinin kimseyi zorlamayacağına vurgu yapan Akçam, “Örneğin 1 milyar dolarlık şirketi olan bir iş insanının yüzde 1 servet vergisi ödeyeceğini düşünürsek 10 milyon doları ödemekte zorlanacağını düşünmüyoruz. Belirli taksitlerle öderse daha da kolay olacaktır. Buradan gelen vergileri de bağımsız bir grup yönetebilir ve vergilerin nereye harcandığına ilişkin de hesap verilerek şeffaflık sağlanabilir” diye konuştu. 

Dar gelirli vatandaşların yaşadıkları sıkıntılara kayıtsız kalamayacaklarını belirten Akçam, “Hem onların elini rahatlatmak hem de ekonomideki gidişatı bir nebze de olsa düzeltmek için hükümet yetkililerinin servet vergisi önerisini masaya yatırmaları gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

KAYNAKATEM
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM