Cumartesi, Nisan 27, 2024

SGK priminde %37,5’e varan teşvik indirimi 

İnsan kaynakları platformu Kolay İK, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2024 yılında da vereceğini duyurduğu 14’ü 4/A sigortalı çalıştıran iş yerlerine, 2’si 4/B sigortalılarına yönelik toplam 16 adet sigorta primi teşvikinin en çok talep gören uygulamalarını açıkladı. Buna göre, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamındaki çalışanlar için teşvik uygulamasıyla SGK primini yüzde 37,5 düşürmek mümkün.

Bir diğer talep gören teşvik ise 15921 sayılı, işsizlik ödeneği alan kişileri istihdam eden işverenler için teşvik oldu. SGK primini yüzde 33,5 düşürmeye imkan tanıyan bu teşvik sayesinde; işsizlik ödeneği alan sigortalıların özel sektörde işe başlaması durumunda, bu kişilerin işsizlik ödeneğine hak kazandığı süre boyunca prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primlerinin yüzde 1’i ile uzun vadeli sigorta primleri ve genel sağlık sigortası priminin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.


2011-2025 arası işe girişlerde İşsizlik Sigortası Fonu imkanı

Özel sektör işverenleri tarafından 1 Mart 2011 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasıyla da SGK priminde yüzde 20,5 indirim tanınıyor. Şirketler aynı zamanda Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı işsizler arasından işe yeni alınan çalışanlar için ilave 6 aylık süre ile teşvik uygulamasından faydalanabiliyor. 14857 sayılı engelli çalışan istihdamında prim teşviki de yine yüzde 20,5 indirim sağlıyor.

Öte yandan, Ar-Ge ve tasarıma özel teşvik ile yüzde 12,5 SGK prim indirimine imkan tanınıyor. Ar-Ge/Tasarım ve destek personeli ile 4691 sayılı kanunun geçici 2. maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden muaf olan personelin ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 31 Aralık 2028 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca karşılanıyor.

KAYNAKKolay İK
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM