Cumartesi, Nisan 27, 2024

Gayrimenkul yatırımcısına Kıbrıs yolu gözüktü

Akçam, “Eğer bahsi geçen düzenlemeler gerçekleşirse KKTC’de yükselen konut fiyatlarının düşeceğini, yabancılardan ziyade yerli halkın da konut sahibi olabileceğini düşünüyoruz” dedi

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) değiştirilmesi planlanan Mülkiyet Kanunu’na ilişkin açıklamalarda bulundu. KKTC’nin böyle bir girişimde bulunmasını olumlu karşıladıklarını ve desteklediklerini ifade eden Akçam, “Yabancılardan ziyade Türklerin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konut sahibi olmalarını isteriz” dedi. Türk vatandaşları için geçiş döneminde 1 konut sınırlamasının 3 konuta yükseltileceğini ifade eden Akçam, “Eğer bahsi geçen düzenlemeler gerçekleşirse KKTC’de yükselen konut fiyatlarının düşeceğini, yabancılardan ziyade yerli halkın da konut sahibi olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

KKTC’de uzun süredir yabancılara konut ve arsa satışları gerçekleştiğine dikkat çeken Akçam, “Bir ay içerisinde çıkarılması beklenen kanunla satışların avukatlık bürolarında değil tapuda yapılacağı, kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacağı ve yediemin sürecinin de ortadan kaldırılacağı ifade ediliyor. Bu değişiklik KKTC halkının dört gözle beklediği bir değişiklikti” dedi.


Geçmiş satışlara da düzenleme gelebilir

Geçmişte yapılan satışlar için de çeşitli düzenlemelerin getirilebileceğini de belirten Akçam, “Bir yıl içinde mevcut yasaya uygun şekilde, aldığı gayrimenkulü tapuya tescil ettiren hakkını koruyacağı belirtilirken bir yabancıya bir konut veya bir dönüm arazi şartı da güvenlik soruşturması ve bakanlar kurulu onay şartı da devam edeceğinden bahsediliyor. Örneğin 20 konut, 20 dönüm arazi alan yabancıya geçiş süreci verilip, yasaya aykırı aldığı gayrimenkulleri elinden çıkarma fırsatı verileceği ancak herhangi bir af söz konusu olmayacağı bildiriliyor” açıklamalarında bulundu.


Türk yatırımcıya malın mülkiyet durumu uyarısı

Türk vatandaşlarına ayrıcalık tanınması ile Türkiye’deki yatırımcıların da KKTC’ye yönelebileceğini söyleyen Akçam, KKTC’de yatırım yapmayı düşünen Türkiye vatandaşlarına ilişkin uyarılarda bulundu. Akçam, “Konut/arsa satın alırken veya bir müteahhitle anlaşarak konut yaptırmaya karar verirken herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla, satın alınacak malın mülkiyet durumu mutlaka öğrenilmeli. Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde ipotek, haciz vb. bir kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir kişisel beyan veya durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar mutlaka ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden kontrol edilmeli” diye ifade etti.  

Yatırımcılara, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne (KTİMB) ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı olan müteahhitler tarafından inşa edilen yapıların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Akçam, şöyle konuştu: “Kayıtsız müteahhitliğin ve kayıtsız müteahhide inşaat yaptırmanın KKTC yasalarına göre suç olduğu, bunun her iki taraf için de cezai yaptırımının olduğu bilinmeli. Öncelikle satın alınacak olan taşınmaz malla ilgili projenin tüm teknik şartname ve detaylarının öğrenilmesi, ondan sonra sözleşme imzalanması tavsiye edilmekte. Sözleşme imzalandıktan sonra projenin her iki taraf açısından da bağlayıcı olduğu unutulmamalı.”


Taşınmaz mal alımında kapsamlı sözleşme şart

Satın alınacak taşınmaz mal konut ise yüklenici firmanın projeyle ilgili inşaat ruhsatı izinlerini almış olması gerektiğini de hatırlatan Akçam, “‘Tamamlanmış arsa’ niteliğinde ise hisseli ya da müstakil mülk olup olmadığı ve devir şartları öğrenilmeli. Taşınmaz mal, halen devam eden ‘parselasyon projesi’ niteliğinde ise yüklenici firmanın projeyle ilgili inşaat ruhsatı izinlerini alınmış olduğundan emin olunmalı. Taşınmaz malla ilgili taraflar arasında uyuşmazlık olması halinde durumun adli makamlara yasal ve sağlıklı koşullarda aktarılabilmesinin ve alıcının herhangi bir mağduriyete uğramamasının ancak ve ancak doğru, kapsamlı ve yasal bir şekilde yapılmış olan bir sözleşmeyle mümkün olabileceği unutulmamalı. Satın alınacak taşınmaz malın toplam satış bedeline nelerin dahil olduğu iyice anlaşılmalı, taraflar arasında yapılacak sözleşmede tüm uygulamalar ve rakamlar açıkça belirtilmeli. Alıcıya vaat edilen her şeyin sözleşmeye dahil edilmesi ve sözleşmeyle ilgili tüm harçların ödenerek Tapu ve Kadastro Dairesi’ne 30 gün içerisinde kaydı yaptırılması önemli” dedi. 


Emlak danışmalarının kontrolsüz artışı mağduriyet getiriyor

Geçtiğimiz yıl KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yaptığı ziyareti de hatırlatan Akçam, “Yaptığımız ziyarette Kıbrıs’ta satın alınacak taşınmaz mal üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi konularda bilgi aktarmıştık. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde emlak yatırımı yapmak isteyen vatandaşların mağduriyetlerinin arttığına şahit oluyoruz. Bu durum da pazarlama yapan emlak danışmanlarının sayısındaki kontrolsüz artıştan kaynaklanıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM