Cuma, Eylül 20, 2024

Oy sayımı saat kaçta başlayacak?

31 Mart yerel seçimleri tüm yurtta gerçekleşiyor. Oy kullanma süreci saat 17.00’de sona erecek. Sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemine başlanacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ‘Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü’ başlıklı 100’üncü maddesinin birinci fıkrasında, ‘Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır’ hükmü bulunuyor. Bu nedenle oy sayım ve döküm işlemleri aralıksız yapılır.

YSK’da yer alan bilgide oy verme süresinin bitimini takiben kullanılan oyların sayım ve döküm işlemlerinin açık olarak yapılacağı yer alıyor. Oy verme yerinde bulunan siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler sandık kurulunun işlerini aksatmayacak şekilde sayım ve döküm işlemini izleyebilecek.


Oy sayımı nasıl yapılır?

  1. Sandığın açılmasını müteakip sandıktan çıkan oy zarfları ile sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları veya parmak izleri sayılır.
  2. Çıkan oy zarfları açılmadan kontrol edilir. Geçersiz zarf varsa ayrılır; sayısı tutanağa yazılır.
  3. Zarf sayısı oy kullanan seçmenlerin sayısından fazla ise zarfların arasından gelişigüzel çekilen bu sayıda zarf yakılır. İmza ve zarfların birbirine eşitliği sağlanır.
  4. Zarf sayısı imza sayısından az ise doğrudan sayım-döküm işlemine geçilir.
  5. Kullanılmayan oy pusulaları ve zarflar da sayılarak bağlanır, mühürlenir ve sandık kurulunca tutanağa geçirilir.
  6. Oyların sayım ve dökümü derhal başlar, açık ve aralıksız yapılır. Yapılacak şikâyet ve itirazlar, işi durdurmaz. Sandık kurulu başkanı, sayım ve döküm işlemine başlamadan önce, sayım-döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir.
  7. Sandık sonuç tutanağının birer sureti, o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM