Cumartesi, Temmuz 27, 2024

HOŞLANMADIĞINIZ BİRİNİ NASIL YÖNETİRSİNİZ

Serdar@serdarsualp.com

Genel Müdür Yardımcımızın telefonda “Serdar Bey, mali işler konusunda size yardımcı olarak Cemil beyi görevlendirdim. Umarım birlikte başarılı çalışmalar yaparsınız” diyerek telefonu kapatmasından 10 dakika sonra telefonum peş peşe çalmaya başladı. Gelen her aramanın içeriği neredeyse birbirlerinin kopyasıydı; “Geçmiş olsun”.

Benden önce Cemil Bey ile çalışan neredeyse herkes bu yeni görevlendirmenin benim canımı sıkacağını şu veya bu şekilde anlatmaya çalışıyordu.

Cemil beyi daha evvelden tanımıyordum ama bende de kendisine karşı ufaktan da olsa bir ön yargı oluşmaya başlamıştı. Kendime bir kahve ısmarlayıp arkama yaslandım ve şöyle mırıldandım; sen başkaları değilsin, elbette bir çözüm bulacaksın.

Yepyeni bir projenin başına getirilmiştim ve Cemil Bey bu projede bana en yakın çalışacak kişi olacaktı. Kendisi ile ilk görüşmemiz bittiğinde gelen telefonlarda bana anlatılanların abartma olmadığını fark ettim, az bile anlatılmıştı. Cemil Bey ne insani ne de profesyonel kişiliği ile sevilebilecek birine benzemiyordu.

Profesyonel yaşantımın neredeyse tamamında, sevdiğim insanlarla çalışan biri olarak ilk defa bir öğlen yemeğini bile birlikte yemek istemeyeceğim biri ile uzun süre birlikte çalışacaktım.

Bu hiç de iyi değildi.

Hoşlanmadığımız insanlarla çalışmak
İnsani yönden baktığımız zaman hepimiz hoşlandığımız insanlarla birlikte çalışmayı arzu ederiz. Tabii ki sevdiğiniz kişilerden oluşmuş bir ekipte çalışmak yönetici olarak işinizi kolaylaştırır, deyim yerindeyse sabahları işinize koşa koşa gidersiniz.

Peki bu durum sizin ve çalıştığınız şirket için her zaman en iyi seçenek midir? Gerçekten de şirketinizin ve tabii ki sizin de başarıya ulaşmanız için illaki sizin de sevdiğiniz ve birbirinden hoşlanan insanlarla mı çalışmak gerekir?

Tecrübeli bir profesyonel yönetici olarak bu sorunun bana göre tek cevabı vardır; asla! Hayat bana da olduğu gibi zaman zaman karşınıza hiçbir koşulda sevemeyeceğiniz ama birlikte çalışmak zorunda kalacağınız insanları da çıkaracaktır.

Doğru cevap şudur, seveceğimiz değil bize ve şirketimize faydası olacak, değer katacak insanlarla birlikte çalışmayı ve onları yönetmeyi bilmeli ve hiçbir koşul öne sürmeden kabul etmeliyiz.

Şimdi de bunu nasıl yapabiliriz ona bakalım.

Hoşlanmadığınız birini yönetmek, profesyonel ve etkili bir liderlik yaklaşımı gerektirir. İşte bu tür bir durumu yönetmek için bazı tavsiyeler:

Nesnel Olun
Kişisel duygularınızı iş ilişkilerinizden ayırın ve objektif bir şekilde davranmaya çalışın. Herkesin güçlü ve zayıf yönleri vardır, bu nedenle hoşlanmadığınız birini yönetirken değiştirilemez özelliklerine odaklanmak yerine onların yeteneklerine ve katkılarına odaklanın.

Profesyonel Davranın
İş ortamında herkesin birlikte çalışması gerektiğini hatırlayın. Kişisel çekişmeleri veya hoşnutsuzlukları iş ilişkilerine yansıtmamaya özen gösterin. Kendinizi ve diğerlerini profesyonel bir şekilde davranmaya teşvik edin.

Açık İletişim Kurun
Sorunları açıkça konuşun ve çözüm arayışında olun. Hoşlanmadığınız kişiyle olan etkileşimlerinizde net ve açık iletişim kurarak anlaşmazlıkları çözmeye çalışın. Empati kurmaya ve karşı tarafın bakış açısını anlamaya çalışın.

Objektif Değerlendirmeler Yapın
Performansı değerlendirirken kişisel duygularınızı bir kenara bırakarak adil ve objektif olun. Çalışanların performansını gerçek verilere dayalı olarak değerlendirin ve geri bildirim verirken yapıcı olmaya özen gösterin.

Ortak Amaçlar Belirleyin
Ekip olarak ortak amaçlara odaklanarak işbirliği yapın. Ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalışmak, kişisel farklılıkları aşmanıza yardımcı olabilir.

Öncelikleri Belirleyin
Hoşlanmadığınız biriyle çalışırken, işinizi odaklanmak ve işinizle ilgili öncelikleri belirlemek önemlidir. Böylece kişisel çekişmelerin iş performansınızı etkilemesini engelleyebilirsiniz.

Profesyonel Gelişim İçin Fırsatlar Sunun
Ekip üyelerine profesyonel gelişim fırsatları sunarak onların yeteneklerini ve motivasyonunu artırabilirsiniz. Bu, iş ilişkilerinin güçlenmesine ve olumsuz duyguların azalmasına yardımcı olabilir.

Olayın keyifli yönlerini de görün
Hoşlanmadığınız birinin bile size saygı göstermesi ve laf aramızda, arada sırada sizi pohpohlamak durumunda kalması da hiç fena bir şey değildir. Kaldı ki, hoşlanmadığınız biri ile çalışmak her zaman kötü bir şey değildir.  Bu insanların da farklı bakış açıları ekibin başarısı için önemlidir.

Son olarak, herkes farklıdır ve herkesle aynı düzeyde uyumlu olmayabilirsiniz. Ancak, iş ortamında hoşlanmadığınız biriyle etkili bir şekilde çalışmayı öğrenmek, liderlik yeteneklerinizi geliştirmenize ve iş başarınıza katkıda bulunabilir.

Ali Serdar Süalp

Diğer Yazarlar