Cumartesi, Eylül 21, 2024

Beyaz et sektörü sürdürülebilir üretimle güçlenecek

Kaplan, beyaz et üretiminde dünyada 8. sırada olan sektörün 2010 yılından beri geçen 14 yıllık süreçte gelişme eğiliminde olduğunu söyledi

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Kaplan, küresel eğilimle paralel şekilde son yıllarda beklenen üretim artışı yaşanmayan beyaz et sektörünün, ülkemiz için her zaman kendine yeterli üretim yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi. Kaplan, beyaz et sektörünün, sözleşmeli yetiştiricilik, çevreci uygulamalar ve kayıt altında yürüttüğü sürdürülebilir üretimle güçlü bir sektör olduğunu ifade etti.

Beyaz et üretiminde dünyada 8. sırada olan sektörün 2010 yılından beri geçen 14 yıllık süreçte gelişme eğiliminde olduğunu ve yüzde 60 civarında üretim artışı gerçekleştirdiğini vurgulayan Kaplan, “2016, 2019 ve 2023 yılında azalmalar görülürken, bu azalmalar sırasıyla; kuş gribi, COVID pandemisi ve tüketimde durağanlık nedenleriyle gerçekleşti. TÜİK verilerine göre, en fazla düşüş 2023 yılında görüldü, önceki sene 2 milyon 471 bin 641 ton beyaz et üretimi yüzde 4’e yaklaşan azalma ile 2 milyon 376 bin 366 ton oldu. Buna rağmen, her yıl kendine yeterli üretim yapılan ülkemizde yurt içi talep yine rahatlıkla karşılanmaya devam edildi” diye konuştu.


“Daha çok tüketmeye ihtiyacımız var”

Beyaz et üretim verilerini değerlendiren Kaplan, şunları söyledi: “TÜİK’in 2024 yılına dair en güncel beyaz et üretim verilerine göre; 2023 Ocak ayında toplam beyaz et üretimi 195 bin 150 ton iken 2024 Ocak ayında 207 bin 909 tona ulaşarak önceki sene aynı aya kıyasla yüzde 6,6 artış oldu. Bu bilgiler ışığında yılın ilk çeyreğini beyaz et üretimin artarak kapatacağını ve yıl sonunda yüzde 7-8 civarında gelişme göstereceğini tahmin ediyoruz. Ülkemizde kişi başına piliç eti tüketimi 21 kilogram ile dünya ortalamasının 17,3 kilogram üstünde ise de gelişmiş ülkelerdeki gibi 30-40 kilogram tüketim seviyesine ulaşmak için daha çok tüketmeye ihtiyacımız var. Ülkemizde beyaz et tüketimi, son beş yıldır beklenen artışı göstermedi. Endüstriyel gıdalara ilişkin medyada yapılan yanlış bilgilendirmeler, pandemi dönemi ve sonrasında gelir seviyesinde azalmadan dolayı hayvansal protein tercihinde daralmalar ve 2023 yılında nüfusun neredeyse artmamış olması tüketimde azalmanın başlıca nedenleri olarak sayılabilir. Diğer taraftan beyaz et hem sağlıklı hem kaliteli hem çevre dostu üretimi nedeniyle tercih edilen hayvansal protein türü olmaya devam edecek.”


“Sektör, yatırımlarına devam etme eğiliminde”

Kaplan, güvenilir ve sürdürülebilir beyaz et üretimine vurgu yaptı. Kaplan, sektörün 15 bin adet civarında etlik piliç yetiştirme kümesi ve 20 civarında entegre beyaz et üretim tesisi ile doğrudan ve dolaylı 3 milyon kişinin geçimine sağlayan çok büyük bir aile olduğunu belirtti. 

Küresel eğilimle paralel şekilde son yıllarda beklenen üretim artışı yaşanmayan beyaz et sektörünün, ülkemiz için her zaman kendine yeterli üretim yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade eden Kaplan, “Sektör, gelecek 10 yıl piliç etinin tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etme eğiliminde. Beyaz et sektörü, sözleşmeli yetiştiricilik, çevreci uygulamalar ve kayıt altında yürüttüğü sürdürülebilir üretimle güçlü bir sektör” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM