Perşembe, Mayıs 16, 2024

Putin’in Avrupa’daki İstihbarat Ağıve Savaşı Finansman Metodu -II

Yerli casuslar, bir yörenin insanları arasından devşirilir. Dâhili casuslar, düşman görevlileri arasından, karşı casuslar ise düşmanın casusları arasından seçilir. Ölü casuslar, düşman casuslarına yanlış istihbarat gönderirler. Diri casuslar, rapor vermek için geri dönerler.


Sevgili okurlarım,

Bir önceki Yazımdan devam ediyorum…


Jan Marsalek, GRU subaylarıyla beraber çalışmaya başladıktan sonra Putin’in genelde özel görev kapsamında, sabotaj ve infazla görevli olan GRU bünyesinde yer alan “BİRİM 29155“ olarak kodlanan ünite ile yoluna devam ettiği anlaşılmaktadır. Birimin başında General ANDREI AVERYANOV bulunmaktadır. Bu BİRİM 29155 in çok önemli gizli görevler yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle birim hakkında elde edilen bilgilerden bazılarını kısaca burada belirtme gereğini duymuş bulunuyorum.

Birimin başarı ile gerçekleştirdiği, çok gizli görevler içinde, deşifre edilebilenlerden birisi öne çıkmaktadır. 2011 yılının Kasım ayında, Bulgaristan’ın LOVNİDAL şehrinde, Gürcistan’a gönderilmek üzere, hazırlanan silahlar, topçu silah deposuna konmuştur ve bu silah deposu, BİRİM 29155 tarafından sabote edilerek imha edilmiştir. Bu görevin yerine getirilmesinden sonra birim üyeleri PUTİN tarafından kutlanıp taltif edilmişlerdir.

Yine aynı birimin, bir diğer infaz eylemi ise İngiltere’de Bulgar silah tüccarları SERGEİ ve YULİA SKİPAL’İ zehirlemeleridir ki oldukça başarı ile uygulanmış İngiliz istihbaratı MI5 bile bu operasyonu önleyememiştir. BİRİM 29155, NATO topraklarında birçok silah deposunu da havaya uçurmuş, ancak ciddi deliller bırakılmadığı anlaşılmaktadır.

Libya aynı zamanda Rus oligarklarının da yatırım yaptıkları bir ülkedir. Bu arada birçok Rus yöneticisi de Libya’daki fabrikalara yatırım yapmışlardır. Bunlar içinde Petlinsky’nin de Libya’daki çimento fabrikasına yatırımı söz konusudur. Bu nedenle, yatırımın korunması için Jan Marsalek’e RSB paralı asker grubunun işe alınması talimatını vermiştir. Jan Marsalek ise RSB paralı asker grubunun tamamını satın alarak ona bir jest yapar ve bu paralı asker grubunun ortağı olarak ta Petlınsky’nin oğlu KIRILL KOROBEYNIKOV’un da dahil edildiği görülmektedir.

Jan Marsalek, 2021 yılında kurmuş olduğu bir off shore şirket ile SOFIA (Bulgaristan) havaalanını almak için girişimde bulunmuştur. Bu havaalanının alınması GRU için çok önemliydi. Çünkü uçak bilet rezervasyonlarının veri tabanına ulaşmasının istihbarat açısından değeri çok fazla ve önemlidir. Bu nedenle, GRU’nun kurduğu ve kontrol altında tuttuğu turizm şirketleri ile seyahat acenteleri vardır.

JAN MARSALEK’İN Putin’in paralı ordusu olan WAGNER grubu ile de sıkı temasları olduğu bilinmektedir. Bu temasın da GRU SPETSNAZ ajanlarından olup aynı zamanda Wagner grubu istihbarat şefi görevinde bulunan, ANATOLY KARAZİY tarafından sağlanmaktadır. Jan Marsalek, Wagner grubunun SURİYEDEKİ faaliyetlerinin de birçoğunu finanse etmiş ve lojistik imkânlarını kullandırmıştır.

Bu kapsamda, Suriye’nin PALMİRA kentine birçok seyahat yapmıştır. Bu temaslarında, Wagner grubunun üst düzey yetkilileri ile ihtiyaçların belirlenmesi üzerine çalışmıştır. Wagner grubunun silah mühimmat gereksinimleri Rus ordusunun depolarından ve diğer serbest çalışan silah tüccarlarından sağlanmıştır.

Wagner grubunun paralı askerleri 2020 yılının Nisan ayından itibaren, Trablus’un güneyindeki bölgelerden çekilmiştir. Bu çekilme aşamasında, bölgede unutulan birçok yazılı ve dijital doküman, istihbarat birimlerinin eline geçmiştir. Bu belgeler incelendiğinde, birçok lojistik destek malzemesinin yer aldığı tespit edilmektedir. Jan Marsalek tarafından sağlanan bu malzemeler içinde, 4 tank, yüzlerce kalaşnikov silah ve son teknoloji radar sistemi bulunmaktadır.

Rus ordusundan olabileceği, ancak onların da çalınan bu paralar ile finanse edilmiş olduğu değerlendirilmektedir. Rusların Libya’da insan hakları ihlalleri yaptığı bir sır değildir. Libya’da faaliyet gösteren Wagner grubu ile Rusya’nın ilişkisi olduğu ise her zaman inkâr edilmiştir ki bu Rusya’nın devamlı kullandığı bir aldatmacadır. 2019 ile 2020 arasında, Libya’da GENERAL HAFTER ile 1000 Wagner askeri savaşta yer almıştır.

Rusya’nın, Libya’ya vekâlet savaşları üzerinden müdahalesi çok net olarak görünmekte ancak resmi açıklamalarında Putin bunu hiçbir zaman kabul etmemiştir. Libya’daki Wagner grubunun lojistik desteğinin büyük miktarda Jan Marsalek tarafından yapıldığı bilinmektedir. Libya’da Putin’in özel temsilcisi ANDREİ CHUPRTYGİN dir. Tamamen GRU bünyesinde olan bu kişi aynı zamanda akademisyen kimliği ile de tanınmaktadır.

Amerikan istihbaratının, Avrupalı müttefiklerine aktardığı bilgiye göre 23 ağustos 2023 tarihinde, bindikleri uçaktaki patlama ile öldürülen Wagner paralı askerler grubu başkanı YENGENİ PRIGOZHIN ve altı arkadaşının öldürülmesiyle ilgili patlama bir rastlantı olarak değerlendirilmemiştir. Bu bulgu büyük ölçüde uçak parçalarına erişimin olmadığı teknik istihbarata dayanıyordu.

Batılı kurumlar arasındaki işbirliğinin sonuçlarına göre, PRIGOZHIN’İ hedef alan operasyonun hazırlanmasında Rus askeri istihbaratına GRU bağlı ajanların rol oynamış olabileceği ağırlık kazanmaktadır. Bunlar arasında, aynı istihbarat teşkilatları tarafından neredeyse 10 yıldır Rusya’nın Avrupa’ya müdahalesinin köprübaşı olan GRU birimi 29155’e başkanlık ettiği bilinen General ANDREİ AVERYANOV vardı.

Jan Marsalek’in en önemli özelliği, mali tahlil ve analiz tekniklerini çok iyi bildiği için WIRECARD şirketinden bilançoları şişirerek milyarlarca Euro’yu buharlaştırmasıdır. Ancak bu arada bağımsız denetim kuruluşu olan “EY“ grubunun ise çok ciddi ihmali veya iştiraki olduğu düşünülmektedir. WIRECARD bünyesinden çalınan bu milyarların, beraber çalıştığı GRU subayları ile kullanıldığı batılı istihbaratlar tarafından değerlendirilmektedir. Jan Marsalek çaldığı bu paralar ile Putin’in askeri operasyon olarak tanımladığı savaşına lojistik destek verdiği gözden uzak tutulmamalıdır.

Ukrayna savaşı süresinde, PUTİN’İN en çok merak ettiği ve istihbarat almak istediği konuların başında batılı ülkelerin Ukrayna’ya yaptığı yardımların kapsamı ile onların ülkelerindeki kamuoyunun neler düşündüğü gelmektedir. Bu nedenle tam profesyonel olmayan, hiç tanınmayan kişilerden kurulmuş, Avrupa’da gözetleme, izleme ve infaz görevi yapabilecek bir istihbarat ağı kurulması tesis etmek önceliği vardır.

Marsalek, Avusturya istihbaratında çalışan MARTIN WEISS ve EGISTO OTT isimli kişileri de Avrupa’daki ağı içinde kullanmıştır. Avusturya’da mevcut yasalar casusluk faaliyetlerine çok müsaittir. Bu yasalara göre eğer Avusturya’ya karşı bir faaliyet içinde bulunmaz iseniz, hükümet yapılan casusluk faaliyetine karışmamaktadır. Ancak bu gelişmeler sonrasında bu yasalarda değişiklik yapılacağına dair ilk işaretlerin de bakan düzeyinde gündeme gelmesi söz konusudur.

PUTİN’İN talimatı çerçevesinde, İngiltere’de bir casus ağı teşkil edebilmek için JAN MARSALEK altı Bulgar vatandaşı ile anlaşma sağladığı anlaşılmaktadır. Daha önceden tanışmış olduğu ve Norfolk kenti Great Yarmouth ta ikamet eden 46 yaşındaki ORLİN RUSEV’e kendisine elemanlar temin etmesini istemiştir. Bu konuşmaların akabinde belli bir süre geçtikten sonra, Kuzey Batı Londra Harrow semtinden olan, 43 yaşındaki BİZER DZHAMBAZOV ile 32 yaşındaki KATRİN IVANOVA isimlerinin, ekip bünyesine alındığı anlaşılmaktadır.

Daha sonraları gelişen durum çerçevesinde, Greenford, Batı Londra yöresinde, ikamet eden 32 yaşındaki IVAN STOYANOV isimli kişinin de katılımı ile ekip üyelerinin sayısının 4 olduğu görülmektedir. Nihayet 29 yaşındaki Londra Euston da bulunan VANYA GABEROVA, iştiraki ile ekibin sayısı 5 kişi olmuştur. Bu Bulgarlardan kurulmuş olan casus ağı, İngiltere ve Avrupa’da Putin’in hoşlanmadığı kişileri izleme, takip etme, gerektiğinde kaçırma ya da infaz etme görevi yapmakla yükümlüdür. Jan Marsalek Putin’den aldığı talimatları bu ekibe TELEGRAM vasıtasıyla göndermektedir.

Jan Marsalek, İngiltere’de kurmuş olduğu bu ekip ile Putin tarafından verilen hedefleri izletiyor, aynı zamanda İngiltere’nin Ukrayna savaşında ne gibi yardımlar yaptığını tespit ederek, Ukrayna içinde görevli İngiliz hava komando (SAS) personelinin eğitici olarak bulunanlarının kimliklerini öğrenmek için faaliyet göstermektedir. Bu 5 kişilik ekip İngiliz karşı casusluk teşkilatı MI 5 tarafından uzun süre izlenmesine rağmen 4 yıla yakın bir dönem içinde birçok verimli istihbarat çalışması da yaptığı bir gerçektir. Bu kişiler İngiltere terörle mücadele polisi komutanı DOMINIC MURPHY tarafından tutuklanmıştır.

Yapılan genişletilmiş sorguları kapsamında, Bulgar casusluk ağının, bir diğer eleman olan ve Londra’nın batısındaki Acton’dan 38 yaşındaki Bulgar vatandaşı TİHOMİR IVANOV IVANCHEV de tutuklandıktan sonra 6 kişilik Bulgar casus şebekesinin tamamı ele geçirilmiş olmaktadır.


Devamı bir sonraki yazıda…

Tayfun Gözüm

Diğer Yazarlar