Pazar, Temmuz 7, 2024

“Türk sigorta pazarı 80 milyar $ potansiyele sahip”

SEDDK, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Maher Holding, 3-4 Haziran 2024 tarihlerinde Romanya’nın sigorta ve finans sektöründeki önemli isimlerini ağırladı. Türkiye Sigorta Birliği’nin Palladium Tower’daki ofisinde gerçekleşen görüşmelerde karşılıklı sunumların ve sektörel bilgi paylaşımlarının ardından iki ülke arasındaki sektör iş birlikleri masaya yatırıldı. Görüşmelerde Lloyds benzeri bölgesel bir yapının çalışmalarından bahsedilerek bölgenin ihtiyaç duyduğu reasürans kapasitesini artırmaya yönelik girişime Romanya’nın da davet edileceği bildirildi. Romanya heyeti inşaat başta olmak üzere birçok alanda Türk şirketlerinin Romanya’da olduğunu belirterek Türk Sigorta şirketlerini de Romanya’ya yatırıma davet etti. Karşılıklı fikir alışverişinden sonra ortak platform oluşturma kararı alındı.  SEDDK İkinci Başkanı Mehmet Verim, Türkiye’nin bugün 20 milyar dolar sigorta primi ürettiğini ve yüzde 25-26 sigortalılık oranına sahip olduğunu, bunun 80 milyar dolara ulaşabilecek bir sigorta potansiyeline işaret ettiğini belirtti.


“Türkiye çok hızlı büyüyecek”

Türkiye’nin kısa sürede orta gelir tuzağını aşacağına dair verileri ve öncü göstergeleri ürettiğini söyleyen Verim, “Bu potansiyel bugünkü şartlarda ama orta gelir tuzağıyla mücadele halinde. Türkiye çok hızlı büyüyecek. Genç nüfus oranı, nitelikli iş gücü, jeostratejik konumu ile Avrupa’dan Uzak Asya’ya finans ve üretimin merkezi olma yolunda” ifadelerine yer verdi. Lloyds benzeri bir sistemi Türkiye’de kurma kararlılığında olduklarını söyleyen Verim, “Bunu sadece Türkiye için değil Balkanlar, Türki Cumhuriyetler, Körfez, MENA Bölgesi, Orta Asya için de yapacağız. Kamu temsilcilerini ve şirketleri bu oluşuma davet edeceğiz. Konuyu paylaştığımız heyetler ve uluslararası şirketler konuya oldukça sıcak yaklaştılar” dedi.

Türkiye’nin teknolojik alt yapı açısından hem bankacılık hem sigortacılık alanında da dünyada belli bir yerde olduğunu belirten Verim, “Dünyada benzeri olmayan SBM başta olmak üzere DASK, Tarsim, STK gibi kurumlarıyla Türkiye sigortacılıkta model kurumlara sahip” dedi.


“Romanya’la birlikte çalışmak bizler için büyük bir fırsat”

Ziyaretle ilgili Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, “Türkiye’deki sigorta sektörü hızla gelişiyor ve Romanya ile yapılacak iş birliklerinin sektöre büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. İki ülke arasında sigorta, reasürans ve finans alanında güçlü iş birliklerinin kurulabileceğine inanıyorum. Maher Holding Sigorta Grubu da finansal market ekosistemini merkezine almış bir yapı olarak bu gelişmelerin takipçisi olacak. Özellikle sigorta sektörünün dijital dönüşüm ve yenilikçi ürünlerle daha da güçlenmesi için Romanya ile çalışmak bizler için büyük bir fırsat. Bu ziyaret, iki ülkenin sektörel deneyimlerini paylaşarak karşılıklı fayda sağlama açısından da önemli bir adım. Gelecekte bu tür iş birliklerinin artarak devam edeceğine ve her iki ülke için de olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM