Perşembe, Eylül 12, 2024

Enda’da hedef; 2030’da 500 MWe kurulu güce ulaşmak

Yenilenebilir enerji alanında 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Enda Enerji Holding A.Ş. (Enda), halka açılmaya hazırlanıyor. Enda, bu yıl sonuna kadar halka az sürecini tamamlamayı hedefliyor.

Halka arzdan elde edilecek fonun; bağlı ortaklıklar bünyesindeki rüzgâr ve hibrit GES santrallerinin, altyapı, kapasite ve verimlilik artışına yönelik yatırımlarının finansmanı, bağlı ortaklıklarının sermayesindeki payının artırılması, yurt içi ve yurt dışında, enerji sektöründe değer katacak yatırım fırsatlarının fonlanması ile işletme sermayesinin güçlendirilmesinde kullanılması planlanıyor.

2030 yılı odaklı hedeflerine ilişkin İzmir’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Enda Enerji Holding Genel Müdürü Metin Tuncay, yenilenebilir elektrik kurulu güçlerinin 500 MWe ulaşmasını planladıklarını söyledi.

Halen kurulu güçlerinin 2023 sonu itibariyle 10 tesiste 180 MWe olduğunu anlatan Tuncay, sürdürülebilir projelerle kapasitesini 500 MWe’ın üzerine çıkaracaklarını kaydetti.

Tuncay, “Hedefimiz 2024-2030 dönemi için sadece yenilenebilir enerji alanında olmak üzere, mevzuatın ve bağlantı kapasitelerinin izin verdiği ölçüde, minimum risk ihtiva eden ve finansal olarak sürdürülebilir projelerle, kapasitemizi 500 MWe’ın üzerine çıkarmak. 31 yıllık birikim ve tecrübeye sahip olan, 500’ü aşan ortağı ile kuruluşundan itibaren genlerinde bulunan çok ortaklı yönetim felsefesi ve kurumsal yapımız ile gelişerek büyümeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’deki elektrik talebinde yılda ortalama yüzde 3,5’lik artış ile 2035 yılına kadar toplam yüzde 55-60’lık bir artış öngörüldüğüne dikkat çeken Tuncay, bugün kurulu güç içinde yüzde 45 olan fosil yakıt payının 2035 yılında yüzde 30’lar seviyesine çekilmesinin hedeflendiğini kaydetti.


Radarda yurtdışı da var

Enda Enerji’nin yurt içi ve dışında yeni proje ve tesisler hayata geçirmenin yanında mevcut tesislerin satın alınması alternatifleri de dahil olmak üzere her türlü büyüme seçeneğini değerlendirdiğini anlatan Tuncay, hibrit GES yatırımları, mevcut RES tesislerinin büyütülmesi ve sıfırdan yatırımlarla birlikte gelecek 6 yılda 500 MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM