Perşembe, Ağustos 22, 2024

İzmir’de 5 milyon yavru sazan balığı üretimi hedefleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait Ürkmez Su Ürünleri Üretim İstasyonu’nda bu yıl yaklaşık 5 milyon adet yavru pullu sazan balığı (Cyprinus carpio) yetiştirilmesi hedefleniyor.

13 bin 768 m² alanda kurulan tesiste; kuluçkahane, malzeme odası, soğuk hava deposu, su filtre odası, 17 adet toprak havuz ve 5 adet beton havuz bulunuyor. Proje kapsamında üretilecek balıkların su kaynağında  Ürkmez Barajı’ndan faydalanılıyor. 


Balık üretimi için 6 sağım yapılacak

Bakanlık bu yıl için 5 milyon adet yavru pullu sazan balığı üretimi hedefliyor. Balık üretimi için ise toplamda 6 sağım yapılması bekleniyor.  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bülent Canatan ve kurum personelinin katılımıyla gerçekleştirilen sağım işleminde, hedeflenen miktara ulaşmak için önemli bir adım atıldı. Sağım sonucunda bir hafta kuluçkahanede tutulacak larvalar, daha sonra toprak havuzlara bırakılarak 2 aylık beslenme periyodundan sonra balıklandırmaya hazır hale gelecek.


Ege Bölgesi’nin iç suları balıklandırılacak

Proje kapsamında, Aydın, Balıkesir, Manisa, Uşak ve İzmir illerindeki iç suların balıklandırılması planlanıyor. Bakanlık tarafından yürütülen projede; su kaynaklarında sürdürülebilir canlı hayatı sağlamanın yanında, vatandaşa da balık gibi kaliteli bir protein alternatifi sunma gayreti ile çalışmalarını sürdürüyor. Proje, bölgedeki balıkçılığın sürdürülebilirliği ve ekonomik açıdan desteklenmesi açısından da büyük önem yaşıyor. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle yürütülen bu projeyle, su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve korunması hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM