Pazartesi, Eylül 16, 2024

Google’da devre dışı bırakılma riski

ABD Adalet Bakanlığı’nın; Android işletim sisteminin, AdWords’ün veya Chrome’un devre dışı bırakılmasının tartışıldığı bildiriliyor


NAZ TÜKEL

ABD Adalet Bakanlığı’nın, Bloomberg ve New York Times’daki habere göre, Google’ı parçalamayı düşünüyor. Habere göre, bu adım, geçtiğimiz hafta bir federal mahkemenin, Google’ın milyarlar harcayarak ve yasadışı bir tekel kurarak dünya çapında varsayılan arama motoru haline geldiğine karar vermesinin ardından geliyor. Karar, Büyük Teknoloji’nin gücünü sorgulayan yetkililer için önemli bir zafer olarak görülüyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından tartışılan seçenekler arasında, Google’ın operasyonlarının, Android işletim sistemi, AdWords (Google’ın arama reklam programı) veya Chrome web tarayıcısı gibi bölümlerinin ayrılması yer alıyor. Ayrıca DOJ’nin Google’ın rakiplerle veri paylaşmasını zorunlu kılma ve AI ürünlerinde haksız bir avantaj elde etmesini engelleyecek önlemler getirme olasılığını da araştırdığı bildiriliyor.

Bu yasal inceleme sadece Google ile sınırlı değil. Meta, Amazon ve Apple gibi diğer teknoloji devleri de son yıllarda piyasa hakimiyetleri nedeniyle anti tröst davalarıyla karşı karşıya kaldı. Benzer bir davada, Microsoft, 2004 yılında Adalet Bakanlığı ile Internet Explorer web tarayıcısını Windows kullanıcılarına zorla kabul ettirdiği iddiaları üzerine anlaşmaya varmıştı.

Google ve ABD Adalet Bakanlığı’nda konu ile ilintili olarak net bir açıklama yapılmadı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM