Perşembe, Eylül 12, 2024

Kopuz: Hayvancılık destekleri iyi anlatılmalı

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Borsanın ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvancılık desteklerini değerlendirdi. Kopuz, “Desteklerin daha açık ve anlaşılır olması, üreticilerimize daha iyi anlatılması gerekir” dedi.

Açıklanan destekleri memnuniyetle karşıladığını belirten Kopuz, “Yeni dönemde büyükbaşa bin TL, küçükbaşa 200 TL temel destek veriliyor. Aile besiciliği, genç çiftçi, kadın çiftçi gibi çeşitli şartları sağlayanlara, temel desteğin üzerine ilave katsayı ekleniyor. Bunlara ek olarak, tarımsal üretimin planlanması kuruluna göre besi ya da süt havzası olarak belirlenen iller var. Buralarda hayvancılık yapanlara ilave destekler ödeniyor. Ancak bu ilave desteklerin üreticilerimize daha kolay anlaşılır bir şekilde açıklanması gerekiyor. Örneğin bir buzağı için bin TL destek öngörülüyor, ancak ilave desteklerle bu rakam 12 bin TL’ye yaklaşıyor. Bu rakamın sadece 4 bin TL’sini, ari işletme olarak alabiliyorsunuz. Bu nedenle üreticilerimize bu ilave desteklerin hangisinden ve nasıl yararlanacağı, daha açık biçimde anlatılmalı” dedi.


“Üretici, ayrıntılı bilgi almayı alışkanlık haline getirmeli”

Üreticilerin de destekler konusunu iyi araştırması gerektiğini ifade eden Kopuz, “Üreticilerimiz, özellikle İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine giderek, her konuda ayrıntılı bilgi almayı alışkanlık haline getirmeli. Desteklerden en geniş biçimde nasıl yararlanabileceklerini öğrenmeye çalışmalı. Sadece temel desteği alan bir üretici, ilave destekler ve katsayıları alan diğer üreticinin onda birine razı olmak durumunda kalır. Yani iyi araştıran, ilave desteklerin gereklerini yerine getiren üreticiler, diğerlerinin on katından fazla destek alabilir” şeklinde konuştu.


“Verimli ve kaliteli üretime ek destek verilecek”

Desteklerin 2024-2026 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık olarak açıklanmış olmasının da çok önemli olduğuna inandığını belirten Kopuz, şunları söyledi: “Son yıllardaki ekonomik zorluklar ve küresel gelişmeler, hayvancılık sektörünü de ciddi şekilde etkiledi. Bu nedenle, tarım ve onun ayrılmaz parçası olan hayvancılık desteklerinin, kısa değil, orta ve uzun vadeli planlanması gerektiğini dile getirdim. Gelinen noktada; 3 yıllık süreyle verilecek bu destekler, sektörün geleceğe daha güvenle bakmasını mümkün kılacaktır.  Ayrıca katsayı ve performansın baz alındığı yeni modelde, verimli ve kaliteli üretime de ek destek verilecek. Yani verimliliği artırıcı kriterleri sağlayanlar, daha yüksek destek alacak, böylece kaliteli üretim de teşvik edilecek. Bu da işini hevesle yapan üreticilerimizin, hak ettiği desteği almasını sağlayacak. Ancak hayvancılık sektörü birçok farklı dinamiği içerisinde barındırdığı için, bu modeli planlı tarımsal üretimle desteklemek gerek.”

KAYNAKİSTİB
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM