Pazartesi, Eylül 16, 2024

Erkılınç: Resmi ilanlardaki azalma önümüzdeki yıl can acıtacak

Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Genel Müdür Cavit Erkılınç, kurumun son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında Genel Kurul üyelerini bilgilendirdi. Erkılınç, basın sektörünü ilgilendiren güncel konulara ilişkin görüşlerini paylaştı. Toplantıda Erkılınç, meslek cemiyetlerinin ilan sayılarındaki azalmayla alakalı mutlaka bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, ortak meselelerde menfaat gözetmeksizin birlikte hareket edilmesinin önemini vurguladı. Erkılınç, BİK’in 28 olan şube sayısının 15’e düşürülmesiyle ilgili, bazı şubelerin diğer illerdeki şubelere bağlanmasının kayıp olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek, bu değişikliğin süreli yayınlar için daha hızlı çözümler sunacağını ve ciddi tasarruf sağladığını belirtti.

Resmi ilan adetlerinin her geçen yıl düştüğüne dikkat çeken Erkılınç, bu konuda çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Erkılınç, “Resmi ilan fiyat tarifesine yapılan yüksek oranlı zamlar, maddi yönden kısa vadede etkisini hafifletse de önümüzdeki yıldan itibaren bu durum can acıtıcı hale gelebilir” uyarısında bulundu.

Kamu kurumlarının ihale ilanlarında bedeli düşürmek için çeşitli yöntemlere başvurduğunu belirten Erkılınç, “İhaleyi parçalara ayırarak ilanı zorunlu kılan eşik değerin altında bırakan da var, tek bir ilanda toplayan da. Bu tür yöntemlerle ihale ilanlarının elimizden alınması riski her geçen gün artıyor” dedi.

Erkılınç, ayrıca bazı ilçe belediyelerinin sürekli şikayetlerde bulunduğunu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamındaki ilanlar için düşük tarife uygulamasına geçilmesine yönelik resmi tavsiye yazısı gönderdiğini hatırlattı.


“İlkesel duruş rafa kaldırılıyor”

Erkılınç, kamu kurumlarının ihale ilanlarına ilişkin kararlara karşı dava açılmadığını, ancak Basın İlan Kurumu’nun çıkardığı yönetmeliklere karşı hemen dava açıldığını belirtti. “İdeoloji, fikri veya maddi menfaat işin içine girdiğinde tüm ilkesel duruş rafa kaldırılıyor. Birbirimizi kandırmaya, orta oyunu oynamaya bir son verelim” dedi.


“Trafik sonuçları ile kendinizi kandırmayın”

BİK Analitik’in uluslararası akreditasyonu bulunan bağımsız bir denetim firması tarafından denetlenerek ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu aldığını belirten Erkılınç, “Trafik sonuçlarından memnun olmayanların veya bu sonuçları manipüle edenlerin artık bu oyuna son vermesi gerekiyor” dedi. Erkılınç, internet haber sitelerinin asgari trafik sayılarını yüzde 50 düşürmeyi teklif edeceklerini belirtti. “Eğer kabul edilirse, görev alanımızda bulunan ve resmi ilan akışını durdurduğumuz haber sitelerinin rakamları yüzde 50 birden düşecek. Çünkü bot trafiği kullanılıyor” şeklinde konuştu.

KAYNAKBİK
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM