Cuma, Ekim 18, 2024

“Kadın çiftçilerimiz, üretim ve bereketin simgesi”

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü dolayısıyla açıklama yaptı. Tarımsal üretimde kadın çiftçilerin oldukça büyük bir payı olduğunu aktarılan açıklamada, “Derneğin yönetim kurulu olarak; üretim ve bereketin simgesi kadın çiftçilerimizin koşullarının çağdaş seviyeye çekilmesi ve onların üretimde tutulmasının yollarının aranmasının gerekliliğini bir kez daha vurgulamak isteriz” ifadeleri kullanıldı. Tarımda bütün üretim süreçlerinde kadın çiftçileri görmenin mümkün olduğunu ve tarlada, bağda, bahçede, ahırda, damda kadın çiftçilerin emeklerinin, erkeklerin emeklerinden fazla olduğunu belirtildi.

Tarımdaki temel ve sosyal sorunlardan en fazla kadın çiftçilerin etkilendiği vurgulanarak şu sözlere yer yer verildi: “Kadın çiftçilerimiz; eğitimde, ücretlerde, mal sahibi olmada, sosyal güvenlik sistemine girmede erkeklerin oldukça gerisinde kalıyor. Üretim her aşamasında fazlasıyla olmalarına rağmen kadın çiftçilerimizin belli başlı alanlarda söz hakkı sınırlı. Özellikle elde edilen gelirin kullanılması konusunda kadın çiftçilerimizin adı yok gibi. Tarımdaki sorunların başında üretimden kopuşlar geliyor. Çiftçi aileler tarımda alın terinin karşılığını alamamak ve tarımsal üretimde gelecek görememek gibi nedenlerden dolayı tarımsal üretimden uzaklaşıyor.”


“Tarımsal üretimden kopuş gıda güvencesini etkiliyor”

Tarımsal üretimden kopuşların, beraberinde, gıda güvencesi ve gıda egemenliği sorunlarını gündeme taşındığı vurgulanan açıklamada, tarımsal üretimden kopuşun, aynı zamanda, kadim tarım bilgisinin unutulması veya bilgi zincirinin halkasının ortadan kalkması anlamına geldiğini aktarıldı. Bu nedenle kadın çiftçileri tarımda ve üretimde tutabilmenin, tarımın geleceği için yaşamsal önem taşıdığını ifade edildi. Açıklamada, kadın çiftçilerin tarımdan kopuş nedenleri iyice ortaya konduktan sonra çözümler için gerekli politika, yol ve uygulamalar hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekildi.

Kadın çiftçilerin; anne, eş, mevsimlik işçi, bakıcı, ev kadını gibi görev ve rollerinin yanı sıra tarımsal üretiminde tam ortasında olduğu vurgulandı ve açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Tam anlamıyla ‘üretici’ olan kadın çiftçilerimizin tarımdan uzaklaşması onu ‘tüketici’ konumuna taşır. ‘Üretkenlikten tüketkenliğe geçiş’ ile aile gelir elde etmekte zorlanır. Aynı zamanda kadının üretimden uzaklaşması ülke kalkınmasının yavaşlamasına neden olur. O halde ülke kalkınması için kırsal kalkınma ve kadın çiftçilerin üretken varlığı kilit taşı görevi görür. Kırsal kalkınmayı öncelikli hale getirmek ve kırdaki kadınlarımızı geliştirerek üretimde tutmak, ülke tarım ve gıda sektörlerinin geleceğini çok yakından etkiliyor.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM