Çarşamba, Nisan 23, 2025

İnovatif projeler tekstilde rekabet gücünü artıracak

Tekstil sektöründe inovasyon rüzgarı estiren TechXtile Challenge Tasarım Yarışması programı sonuçlandı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB), Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde bu yıl 6. kez düzenlediği yarışmada; aylar süren seminer ve eleme sürecinin ardından finale kalan toplam 16 yarışmacı iki ana kategoride ilk üçe girmek için mücadele etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen ödül törenine çok sayıda birlik yöneticisi ve sektör temsilcisi törene katılarak destek verdiler. 

Fikir aşamasındaki projelerin yarıştığı Level Up kategorisinde birinciliği ‘Leno Gücüsünde Yenilikçi Tasarımlar ve Performans Artışı’ isimli projesiyle Faruk Olpak kazandı. Bu kategoride ikinciliği ‘Naturalg: Tekstil Atık Sularında Mikroalg Yetiştiriciliği ve Biyobazlı Ürün Eldesi’ isimli projesiyle Rıfat Buğra Bildiri ve ekibinin kazandığı yarışmada üçüncülüğü ‘Antibakteriyel Nano Liflerle Yara Örtüsü’ isimli projesiyle de Emriye Perrin Akçakoca Kumbasar ve ekibi kazandı. 


Yarışmanın kazananları

Fikir aşamasını geçmiş, ticarileşmiş projelerin katıldığı Scale Up kategorisinde ise birinciliğe ‘M-Based’ isimli projesiyle Mehmet Görkem Gökoğlu ve ekibi ulaştı. Bu kategoride “Mesai Inline Metolama Makinesi” projesiyle Mehmet İmrak ve ekibi ikinci, Soilbiom isimli projesiyle de Atakan Yıldız üçüncü oldu. Kadınların girişimciliğe teşvik edilmesi için her yıl verilen Kadın Girişimci Özel Ödülünü ‘Creative Destruction – Bu Proje Yok Edilmek İçin Yaratılmıştır’ projesiyle Birce Avcu kazandı. 

Geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden ünlü Moda Tasarımcısı Bahar Korçan adına verilen “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’nü “Soilbiom” isimli projesiyle Atakan Yıldız ve ekibi kazandı. TechXtile Platform çatısı altında gerçekleştirilen, firmaların, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin inovasyon odaklı projelerinin yarıştığı TechXtile İnovasyon Ligi’nin şampiyonları ise Almaxtex ve Kipaş oldu. En Sürdürülebilir Proje Ödülünü Almaxtex alırken, Kipaş Tekstil ise En İnovatif Proje ödülünü almaya hak kazandı. 


“Girişimciliğe olan bakış açımızı sadeleştirdik”

Moderatörlüğünü Ufuk Batum’un yaptığı programın açılışında konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, TechXtile Challenge’ın her geçen yıl gelişip dönüştüğünü ifade etti. Bu yıl, girişimciliğe olan bakış açılarını sadeleştirerek daha odaklı ve yalın bir yapı ile ilerlemeyi tercih ettiklerini aktaran Engin, “Genç yeteneklerin özgün fikirleriyle buluştuğumuz bu programda; sürdürülebilirlik, teknoloji ve yenilik odaklı üretim anlayışına güçlü mesajlar taşıdığına inanıyoruz. Başvuruların niteliği ve projelerin ulaştığı seviye, bu yönde attığımız adımların ne kadar yerinde olduğunu bize bir kez daha gösterdi” diye konuştu. 

Fikirlerini hayalden gerçeğe taşıma cesareti gösteren tüm katılımcıların bu yolculuğun gerçek kazananları olduğunu kaydeden Engin, “Sizleri bu noktada bırakmayacağımızı bilmenizi istiyorum. Çünkü, TechXtile Challenge sadece bir yarışma değil, uzun soluklu bir yol arkadaşlığı. Birlikte, hayallerin ürüne, fikirlerin geleceğe dönüştüğü bir dünyayı inşa etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Engin, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) birçok kurum ve kuruluşun destek verdiğini hatırlattı. Engin, bu kurumların güç birliği ile ortaya çıkan sinerji etkinliğinin her geçen yıl daha da büyüyerek bir marka haline gelmesini sağladığını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM