Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin 2024 yılındaki turizm performansını değerlendirerek 2025’e yönelik hedefleri ve kültür politikalarına dair açıklamalarda bulundu.
Bakan Ersoy, 2024 yılında turizm gelirinin 61,1 milyar dolar olduğunu ve ziyaretçi sayısının rekor seviyelere çıkarak 62,3 milyon ziyaretçi sayısıyla tamamlandığını belirtti. Bu rakamların Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Ersoy, “Turizm diğer sektörlerden farklı olarak tamamen iç üretimle dışa açılan bir ekonomik güç. Bu nedenle hedefleri arttırarak ilerliyoruz.” dedi.
2025’deki turizm hedefi 64 milyar dolar
2025 yılı için turizm hedeflerini paylaşan Bakan Ersoy, bu yıl 64 milyar dolar gelir hedeflediklerini belirtti. İlk çeyrekteki olumsuzluklara rağmen yüzde 5.6’lık gelir artışı sağlandığını ifade eden Ersoy, “Ramazan ayı etkisiyle bazı bölgelerde yüzde 15-20’lik düşüşler yaşandı ancak yıl sonu hedefimizin üzerinde gidiyoruz” ifadelerinde bulundu.
2018 yılından itibaren sadece ziyaretçi sayısına değil, ziyaretçi başına düşen gecelik gelire de odaklanan bir politika izlediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, “2017 sonunda yabancı turistten elde edilen gecelik gelir 83 dolardı, 2023’te bu 106 dolara çıktı. Bu yılki hedefimiz ise 117 dolar” dedi.
Dünyada turizminde dördüncü sıradayız
Türkiye’nin dünya turizminde dördüncü sıraya yükseldiğini belirten Ersoy, “2018’de 8’inci sıradaydık. Hedefimiz ilk üçe girmek. Bu kolay değil ama yapısal değişikliklerle başarabiliriz.” dedi. Ersoy, Türkiye’nin sürdürülebilir turizmde de öncü olduğunu belirterek bakanlık olarak bütün otelleri işletme belgeli hâle getirerek denetimi ve kaliteyi attırdıklarını sözlerine ekledi. Buna göre, 42 kriterlik bir yapı oluşturduklarını dile getiren Ersoy, 2030 yılına kadar tüm tesislerin bu standartlara ulaşmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin artık sadece deniz,kum,güneş üçlüsüne dayalı bir turizm ülkesi olmadığını vurgulayan Ersoy, “GoTürkiye platformunda 60’tan fazla turizm ürünü var, bunu 100’e çıkarabiliriz.” diye konuştu. Ersoy, konuşmasında turizmin 81 ile ve 12 aya yayılmasının önemine dikkat çekti.

“Bazı esnaflar, 9 günde 3 aylık ciro yaptı”
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin hikâyesini de anlatan Bakan Ersoy, “2020’de İstanbul’da başladık, şimdi 20 şehre yayıldı. Bu yıl 219 gün sürecek festivalde 6 bin 800 etkinlik düzenlenecek, 44 binden fazla sanatçı katılacak” dedi. Festivalin şehir ekonomilerine katkısının da altını çizen Ersoy, konuşmasında “Bazı esnaflar, 9 günde 3 aylık ciro yaptı” vurgusunu yaptı.
Bakan Ersoy, arkeolojiyi bir turizm ürünü hâline getirdiklerini belirterek “2018’de 146 olan kazı başkanlığı sayısı 264’e çıktı. 12 aylık kazı sistemine geçtik. Geleceğe Miras Projesi ile yoğun kazılar yapıyoruz. Geçen yıl 6 binden fazla arkeolojik eser kazandırdık. Türkiye şu anda en çok kazı yapan ülke” ifadesini kullandı.
Türkiye, TGA ile 200 ülkede
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) rolüne dikkat çeken Bakan Ersoy, “TGA, profesyonel yapısıyla şu an 200’e yakın ülkede en etkili tanıtımı yapan yapı. Ülkelere özel hedefli tanıtım çalışmaları yürütüyoruz. ABD’de başkanlık tartışmaları sırasında bile Türkiye reklamı yayınladık” dedi.
Ersoy, yaz aylarında turistlerin antik kentlere ilgisini artırmak için başlattıkları gece müzeciliği uygulamasının da çok olumlu sonuçlar verdiğini söyleyerek sözlerini “Efes, Patara, Hierapolis gibi ören yerlerinde gece ziyaretleriyle kültürel etkileşimi artırdık. Bu uygulama yeni yerlerde de yaygınlaşacak” diyerek noktaladı.