Salı, Haziran 17, 2025

Eğitim hizmetlerinden 2024’te 2,9 milyar dolar ihracat

Ticaret Bakanlığı, sektör paydaşları tarafından yurt dışı pazarlara yönelik olarak gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, yurt dışı fuar ve heyet katılımları, tanıtım heyetleri, rapor, belgelendirme, marka tescil ve koruma, acente komisyon ve birim kira, istihdam, uluslararası sıralama, uluslararası kuruluşlara üyelik gibi faaliyetlere destek veriyor.  Bakanlık 2012 yılından beri eğitim sektörü hizmet ihracatımızda farkındalığın oluşmasına katkı sağlıyor. 

Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılında eğitim hizmetleri sektörüne sağlanan destekler, bir önceki yıla göre 2 katına çıkarak 162,7 milyon TL’ye ulaştı. Eğitim hizmetleri ihracatı ise 2012 yılına göre göre 15 kat artış göstererek 2024 yılında 2 milyar 865 milyon dolara ulaştı.

Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK ) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ( MEB ) koordinasyonunda, Türkiye  olarak dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken ilk 10 ülke arasında yer aldı. Dünya uluslararası öğrenci hareketliliğinden aldığımız pay, 2020 yılında yüzde 2,9 iken, bu oran güncel verilere göre yüzde 3,5 seviyesine ulaştı.  Bakanlığın sürece ilişkin yaptığı değerlendirmede “Ticaret Bakanlığı olarak, eğitim sektörümüzün yurtdışında tanıtılması amacıyla Bakanlığımız destekleri ile 2024 yılında Kazakistan, ABD, Fransa, Irak ve Almanya’da üniversitelerimizin katılımı ile “Study in Türkiye” markası altında 5 adet milli katılım fuar organizasyonu düzenlenmiş olup, 2024 yılında Eğitim sektöründe faaliyet gösteren toplam 7 marka TURQUALITY ® programı kapsamında desteklenmiştir” denildi. Bakanlık, bu konuda “ Ülkemizde eğitim gören öğrenci sayısı bakımından değerlendirme gerçekleştirilse, 2002 yılında yaklaşık  5 bin kadar ve 2012 yılında 31 bin 170 olan ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı, 2024-2025 öğretim yılında 337 bin 119’a yükselmiş olup, 2012’de ülkemize 154 ülkeden öğrenci gelirken, bu sayı 2024-2025 öğretim yılı itibarıyla180 ülkeye ulaşmıştır.  Ticaret Bakanlığı olarak eğitim sektöründe ihracatımızın gelişmesi adına toplantı ve çalıştaylarımız 2025 yılında da devam ederek, sektör paydaşlarımızla birlikte destek mekanizmalarımız etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir” değerlendirmelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM