Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından Ücret Kayıpları İzleme Raporu yayınlandı. DİSK-AR’ın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki işçileri kapsayan araştırmasında enflasyon ve artan gelir vergisinin yükü nedeniyle harcanabilir gerçek (reel) ücretlerin eridiğini açıkladı.
Rapora göre asgari ücretin ağustosta enflasyon kaybı 4 bin 753 TL olurken enflasyon ile vergilerin işçi ücretlerine sekiz aylık toplam faturası en az 1 trilyon 155 milyar TL’ye ulaştı. 2025’in ilk sekiz ayında enflasyonun işçi ücretlerine birikimli faturası 627,3 milyar TL olurken, vergilerin birikimli faturası ise 528 milyar TL olarak kaydedildi. Asgari ücrete ara zam yapılmamasının kayıpları büyüttüğü belirtilen raporda, ağustosta asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybının 4 bin 753 TL olduğu paylaşıldı. Raporda, yılın ilk sekiz ayında ortalama işçi ücretinin birikimli kaybının 69 bin 166 TL olduğu açıklanırken ağustosta ortalama ücretin yaklaşık yüzde 40’ının vergi, kesinti ve enflasyon nedeniyle eridiği ifade edildi.
Gelir vergisi ve kesintiler maaşı eritiyor
Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nda ücretlerin yaşadığı erimenin en büyük sebeplerinden birinin hızla artan gelir vergisi yükü olduğu ifade edildi. Yılın ilk yarısı 47 bin 500 TL ve ikinci yarısı 50 bin 580 TL brüt ücret aldığı kabul edilen bir işçinin ocakta 3 bin TL’nin altında gelir vergisi öderken ağustos ayı itibarıyla 5 bin TL’ye yaklaşan miktarda gelir vergisi ödediği paylaşıldı.
Rapora göre, işçi başına gelir ile damga vergisi ve sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primleri kesintisi toplamı ocakta 10 bin 29 TL iken ağustosta 12 bin 115 TL’ye yükseldi. Ortalama işçi ücretinde ocakta enflasyon nedeniyle yaşanan kayıp bin 885 TL iken ağustosta bu miktar 7 bin 114 TL’ye ulaştı. Gelir ile damga vergisi ve enflasyon nedeniyle ocak ayındaki erime 4 bin 789 TL iken bu miktar ağustos ayında 11 bin 642 TL’ye çıktı. Buna göre ortalama işçi ücretinin sekiz aylık birikimli bireysel enflasyon erimesi ise 37 bin 535 TL olarak belirlendi.

Toplam enflasyon kaybı 627,3 milyar TL
DİSK-AR’ın raporuna göre toplam kayıplarda sadece sigortalı işçilerin aylık enflasyon kaybı ağustosta toplam 120,3 milyar TL’ye ulaşırken enflasyon ve vergi kaynaklı toplam erime 196,8 milyar TL oldu. 8 aylık birikimli erime toplamı ise 1,2 trilyon TL’ye yaklaştı. Tüm işçiler için yaşanan 8 aylık birikimli toplam ücret erimesi kesintiler hariç 528 milyar TL olurken enflasyonun yarattığı kayıp ise 627,3 milyar TL’ye ulaştı.
Asgari ücretin 4 bin 753 TL’si eridi
Rapora göre, asgari ücretin ağustosta enflasyon kaybı 4 bin 753 TL oldu. Yılın ilk sekiz ayında asgari ücretin yüzde 26,5’inin kesinti ve enflasyon sebebiyle eridiği açıklandı. DİSK-Ar’a göre asgari ücretin 1,5 katı düzeyindeki ücrette enflasyon nedeniyle kayıp ağustosta 6 bin 597 TL oldu. Yılın ilk sekiz ayında asgari ücretin 1,5 katı düzeyindeki ücretlerin yüzde 31,5’inin vergi ve kesinti ile enflasyona gittiği ifade edilirken, asgari ücretin 2 katı düzeyindeki ücretteki enflasyon nedeniyle kaybın ağustosta 8 bin 121 TL olduğu belirtildi. Yılın ilk sekiz ayında asgari ücretin 2 katı düzeyindeki ücretlerin yüzde 34,4’ünün vergi ve kesinti ile enflasyon sebebiyle azaldığı, asgari ücretin 2,5 katı düzeyindeki ücrette enflasyon kaybının da yine bahsedilen ayda 9 bin 525 TL olduğu paylaşıldı. Buna göre yılın ilk sekiz ayında asgari ücretin 2,5 katı düzeyindeki ücretlerin yüzde 36,8’inin eridiği belirtildi. Rapora göre asgari ücretin 3 katı düzeyindeki ücrette enflasyon kaybının ağustosta 11 bin 238 TL olduğu ve yılın ilk sekiz ayında asgari ücretin 3 katı düzeyindeki ücretlerin yüzde 61,5’inin de vergi ve kesinti ile enflasyona gittiği ifade edildi.