Türk moda endüstrisinin küresel ölçekteki prestij organizasyonu ve aynı zamanda alanında Avrupa’nın en büyüğü olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı törenle 10’uncu kez kapılarını açtı.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen fuar için alım gruplarının yanı sıra beş kıtadan binlerce seçkin alıcı İstanbul’a geldi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, açılış töreninde yaptığı konuşmada, tekstil ve hazır giyimin Türkiye’nin sanayiciliği öğrendiği ilk sektör olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatı da tekstil ve hazır giyimden öğrendiğini vurgulayan Bolat, şöyle devam etti: “70’li yıllarda iplik kumaşla başlayıp, 80’lerden sonra konfeksiyon ve giyimle devam eden bir trend yaşandı. Ben her zaman şunu söyledim: ‘Biz tekstil ve hazır giyim sektörüne çok önem veriyoruz. Bu iki sekörü asla göz ardı etmiyoruz. Çıkarılan tevatürlerin hiçbirinin gerçekliği yok; sıkıntı var ama çıkış başlayacak’ dedim. Nitekim bu yıl tekstilde ihracat artışı başladı. Konfeksiyon neredeyse geçen yıla paralel gidiyor. Yılın ikinci yarısında onun da artıya geçeceğini yürekten inanıyorum. Türkiye’nin sanayideki başarısı, kalitesi teknolojik üstünlüğü, hızlı teslimat, tasarım, marka değerleri ihracatımıza büyük katkı yapıyor. Bu yılın yedi aylık döneminde hazır giyim ihracat birim fiyatı yüzde 10 arttı. Bu Türk hazır giyim sektörünün üstünlüğünden kaynaklandı.”
2025’TE IFCO’YA katılan firmalara 108 milyon TL destek verildi
Fuarları, ihracatçıların dünya pazarlarına açılan kapıları olarak gördüklerini belirten Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak, sektörün yükselen üretim gücünü ve rekabet kapasitesini küresel platformlarda görünür kılan IFCO’yu desteklemeyi kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi. Bolat, “2025’in Şubat ve Ağustos aylarında düzenlenen IFCO fuarlarında toplam 524 katılımcı firmamıza yaklaşık 108 milyon TL destek verdik. Bu yıl Şubat ayında düzenlenen IFCO için de halihazırda 215 katılımcıya yaklaşık 55 milyon TL tutarında destek ödemesi yaptık” dedi.

Gültepe: Eylülde açıklanacak OVP’de farklı destekler gelmeli
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de, üretim ve ihracatın Türkiye ekonomisinin en önemli dinamiklerini oluşturduğunu söyledi. Gültepe şöyle devam etti: “Türkiye büyük bir ülke. 400 milyar dolara yakın mal ve hizmet ihracatımız var. Biz, ‘bu ihracat Türkiye’ye yetmez’ diyoruz. Yüzde 3-4’lük ihracat artışları bize yetmez. Hazır giyimde daha fazla sorun olmakla birlikte sanayinin, üretimin, ihracatın genelinde problemlerin yaşandığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu yaşananlar Türkiye’nin problemi. Sanayicinin ve ihracatçının fedakarlığıyla enflasyon bu noktaya kadar geldi. Eylül ayında açıklanacak Yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) sanayiye farklı desteklerin gelmesi lazım. Çünkü son dönemlerde Türkiye’nin büyümesine ihracatçılar olarak katkı veremiyoruz. Bu da bizi üzüyor. Biz büyümenin en az yarısının üretim ve ihracattan gelmesini istiyoruz. Üreten ülkeler refahını garanti alabiliyor. Biz de ülkemizi üretimle ihracatla büyütmenin gayretindeyiz. Ben, zorun geride kaldığını düşünüyorum. Yılın ikinci yarısında daha iyi bir ihracat artışı olacağına inanıyorum.”
Paşahan: IFCO bir fuardan çok daha büyük anlam taşıyor
İHKİB Başkanı Mustafa Paşahan da konuşmasında IFCO’nun Türk moda endüstrisi için bir fuardan çok daha büyük anlamlar taşıdığının altını çizdi. IFCO’nun, İstanbul’u küresel moda merkezi yapma sürecinin kilometre taşlarından biri olduğunun belirten Paşahan, “Dört yılda büyük mesafe kat ettik. IFCO’yu, Türk moda endüstrisini dünyaya anlatan, tasarımı üretimle, markaları alıcılarla, vizyonu ticaretle buluşturan uluslararası bir platforma dönüştürdük. Bugün burada küresel alım gruplarını ve onlarca ülkeden binlerce ziyaretçiyi ağırlıyoruz” dedi.
“Taleplerimiz karşılanırsa 2027’de toparlanma başlar”
Türk hazır giyim sektörünün yalnızca fabrikalardan ibaret olmadığını vurgulayan Paşahan, sektörün katma değerli üretimi, istihdamı ve ihracatıyla Türkiye ekonomisi için stratejik önemini sürdürdüğünü belirtti. 81 ilin yanı sıra yüzlerce ilçede üretim yaptıklarını ve 2025’i 16,8 milyar dolar ihracatla kapattıklarını anlatan Paşahan, şunları söyledi:
“İhracatımızda üç yıldır devam eden daralmaya rağmen 2025’te 12,5 milyar dolar cari fazla verdik. Hep söylüyorum. Hazır giyim gibi yedi sektör daha olsaydı, Türkiye 2025’te cari açık vermeyecekti. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat, tam iki yıl önce burada, bu kürsüde yaptığı konuşmada, ‘Tekstil ve hazır giyim Türk sanayinin gözbebeği.’ demişti. Sayın Bakanımız göreve başladığından bu yana hep sektörümüzün yanında yer alıyor. Ekibiyle birlikte tüm sorunlarımızla yakından ilgileniyor. Kısa sürede prestijli fuarlar kapsamına alınan IFCO için bugün metrekare başına 6 bin 840 TL destek veriliyor. Bu önemli destek için Sayın Bakanımıza, Bakan yardımcılarımıza ve değerli bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Ama bir gerçeği burada dile getirmek istiyorum. Sektörü yeniden ayağa kaldırmak için yeni çözümler geliştirmek durumundayız. İHKİB olarak biz çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi ilgili kurumlarımızla paylaştık. Taleplerimiz karşılanırsa 2027’den itibaren toparlanmayı başlatıp, 2030’da sektörü farklı bir yere getirebiliriz.”
İstanbul Fuar Merkezi’ndeki (İFM) IFCO, 21 Ağustos Cuma akşamına kadar açık kalacak.

