Cuma, Eylül 20, 2024

Kılıç: Özgürlük ateşi Cumhuriyet’in ilanıyla nihai hedefe ulaştı

Kalder

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını İzmir Milli Kütüphane’de kutladı.

100’üncü yıl etkinliğinde İzmir Milli Kütüphane Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Atatürk’ü Anmak ve Anlamak’ başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşan KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sanem Kılıç ise ülkenin aydınlık geleceğini oluşturan, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak yaktığı özgürlük ateşinin, Cumhuriyet’in ilanıyla nihai hedefine ulaştığını söyledi.


“Dönemeçlerden ders çıkarılmalı”

Türkiye Cumhuriyeti’nin işaret ettiği laik, demokratik, özgürlükçü yolun sorumluluğunu şevkle üstlendiklerini belirten Kılıç, “Bu özel günde, Türkiye’mizin 100 yıl içinde atlattığı badireleri ve verdiği üstün mücadeleleri hepimizin bir kez daha düşünmesi ve o keskin dönemeçlerden dersler çıkarması gerekiyor. Atatürk ve şehitlerimize borçlu olduğumuz bu sorumluluk, Türkiye’nin ikinci yüzyılına girerken tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da omuzlarında” dedi.


“Dünyada fark yaratan ülke olmalıyız”

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak; bu değerlere her zamankinden daha güçlü sahip çıkılması gerektiğine işaret eden Kılıç, “Tarihten süzülerek, nice mücadeleler verilerek oluşturulan evrensel değerlerden olan demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ilkelerini koruyan ve yücelten bir Cumhuriyet yaratmak, ikinci yüzyılda hepimizin sorumluluğu. Bunu yaparken sanayisiyle, özellikle tarımıyla, katma değerli üretimiyle, nitelikli ve kaliteli eğitimi ile Dünya’da fark yaratan bir ülke olmak yeni yüzyılda temel hedefimiz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM