Cuma, Ekim 18, 2024

Ayçiçegi çiftçiyi endiselendiriyor, tüketiciyi kaygilandirtyor

Ayçiçeği fiyatları

Aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeğinde beklenen verim kaybı yağlık ayçiçeğinde fiyat endişesi oluşturdu. Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Trakya’da da etkili olan aşırı sıcaklar ayçiçeği tablalarının küçük oluşuna, çiçeklerin boş kalmasına ve danelerin kabuk oranının artmasına sebep oluyor.

Kırklareli ve Tekirdağ’da aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle ayçiçeği veriminde düşüş bekleniyor. Ayçiçeği üreticisi aşırı sıcaklar ve kuraklık sebebiyle kötü bir sezon geçirileceği endişesi yaşıyor.


Rusya, 60 bin ton tahılı imha etti

Tüketici ise aşırı sıcaklar ve kuraklık haricinde Rusya-Ukrayna arasında süregelen kriz nedeniyle ayçiçeği yağının fiyatının yükseleceği kaygısını yaşıyor. Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’dan çekilmesi, 19 Temmuz Çarşamba günü Rusya’nın Odessa Limanı’na gerçekleştirdiği saldırıda 60 bin ton tahılı imha etmesi ve Rusya-Ukrayna savaşındaki belirsizlik tarım emtialarında yükselişe neden oluyor.

Gıda krizine neden olacak

Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın Odessa Limanı’nı bombalamasını “barbarca” olarak nitelendirdi. Borrell, “Rusya sadece tahıl anlaşmasından çekilmedi. Aynı zamanda tahılı yakıyorlar. Bu durum dünyada büyük bir gıda krizine neden olacak” diye konuştu.

Yağlık ayçiçeği 15 TL sınırında

Uzunköprü Ticaret Borsası’nda Temmuz ayının başında 10.15 TL, 19 Temmuz Çarşamba günü 13.200 TL seviyelerinden işlem gören yağlık ayçiçeği 20 Temmuz Perşembe günü 15 TL seviyesine dayandı. Edirne Ticaret Borsası’nda ise Temmuz ayının başında 11 TL seviyelerinden alıcı bulan yağlık ayçiçeği, 19 Temmuz Çarşamba günü 13 TL seviyelerine yaklaştı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM