Cuma, Eylül 20, 2024

Bungalovlar ekosisteme uygun olacak 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 13 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Buna göre, ormanlık alanlarda bulunan bungalov tesislerinde lüks çadır evleri yapımı aşamasında kullanılan malzemelerinin doğal ve ekosisteme uygun olması zorunlu oldu. 

Kiralamaya konu edilen, orman vasıflı olanlar dahil Hazine taşınmazları ile tescili mümkün olan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde, lüks çadır tesisleri imar planı şartı aranmaksızın, bakanlıkça uygun görülen yerleşim tasarım ve yönetim planları uyarınca yapılacak. Tesislerin korunan alanlarda veya tescilli taşınmaz kültür varlığı parselinde yer alması durumunda ilgili kurul ve komisyondan sit sınırlarının doğruluğu ve ilke kararlarına uygunluğu konusunda olumlu görüş alınacak. 

Lüks çadır tesislerinin özel mülkiyette yapılabilmesi için yerleşim tasarım ve yönetim planlarının yanı sıra ilgili mevzuat uyarınca imar planlarının da onaylanması, bu tesislerin korunan alanlarda yer alması durumunda ise 21 Temmuz 1983 ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikleri uyarınca koruma amaçlı imar planı yapılması ve ayrıca tescilli taşınmaz kültür varlığı parseli ile bunların korunma alanları içerisinde yer alması durumunda ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşünün alınması zorunlu olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM