Cuma, Eylül 20, 2024

“Türkiye kendi savaş gemisini üreten 10 ülke arasında yer alıyor”

Mavi Vatan için gurur günü yaşanıyor. TCG İstanbul (F-515), TCG Derya (A-1590), TCG Arif Ekmekçi (A-575) ve Marlin SİDA, Türk donanmasına teslim edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yalova Sefine Tersanesi’nde Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni’ne katıldı. Tören de konuşan Erdoğan, “Donanmamızın caydırıcılığını daha da artıracak projelerin teslim töreni nedeniyle bir aradayız. TCG Derya, TCG Anadolu’dan sonra en büyük gemi olma özelliğine sahip. MİLGEM projesinin 5’nci gemisi olan TCG İstanbul yerli imkanlarla üretilen ilk milli fırkateyn. Teslimatı yapılan gemilerimizin donanma ve TSK’ya hayırlı olmasını diliyorum. Gemilerimizle donanma gücümüz artıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer aldığını aktaran Erdoğan, “Elektronik harp alanında öncü olan ülkemiz İHA ve SİHA üretiminde ise artık dünyanın ilk 3-4 ülkesinden biri” dedi.


“Yüzde 80’e varan yerlilik oranına ulaştık”

Erdoğan, “İlk insansız su üstü aracımızı da donanmamıza teslim diyoruz. Marlin SİDA görevlerini insansız ve tam otonom olarak icra edecek. Denizlerdeki hakimiyetimizi destekleyecek, dosta güven, düşmana korku verecek. Projeye hayat veren mühendislerimizi, teknisyen, işçileri kutluyorum. Bu projelerin sırrı, kurumlarımız arasındaki giderek gelişen yakın iş birliği ve koordinasyondur. SSB öncülüğünde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, tersaneler, ilgili kurumlar ahenkli bir şekilde çalışıyor. Kurumlar arası eşgüdüm güçlendikçe de oyun değiştiren projeler ortaya çıkıyor. Önümüzdeki dönemde bu koordinasyonu çok daha ileriye taşıyacağımıza yürekten inanıyorum. Bu anlayışla Mavi Vatan’ın güvenliğini temin için birçok projeyi hayata geçirdik. Yüzde 80’e varan yerlilik oranına ulaştık. Gemilerin sadece inşasını yapmakla kalmıyoruz. İnşa edilen gemilerde sensör, faydalı yük, silah ve mühimmatları yerli ve milli olarak üretebiliyoruz” diye konuştu.


Donanma 4 yeni gemi ile güç kazanacak

TCG Anadolu’dan sonra donanmanın ikinci büyük gemisi olacak olan TCG Derya, insansız su araçları ile ortak operasyon yürütme kabiliyetiyle öne çıkıyor. Deniz Kuvvetleri için bir kuvvet çarpanı görevi görecek. Bu gemi, savaş zamanında komuta ve kontrol gemisi olarak hareket etme kabiliyetine sahip olduğu için çoklu kullanıma sahip. TCG Derya, İDA’lar ile ile müşterek harekât icra edebilme kabiliyeti ile öne çıkıyor.

TCG İstanbul, Türkiye’nin yerli imkanlarla tasarlanmış ilk firkateyn. TCG İstanbul’un envantere girmesiyle Yavuz sınıfı firkateynlerin de emekliye ayrılma süreci fiilen başlayacak.

Arif Ekmekçi (A-575) Lojistik Destek Gemisi, Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ikinci gemisi. Gemi, Selah Tersanesi’nde inşa edildi. Gemi 06,51 metre boyunda, 16,80 metre genişliğinde. 82 mürettebat kapasitesine sahip gemide, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına imkan sağlayan bir platform da bulunuyor. STM, programın ilk gemisi olan TCG Yzb. Güngör Durmuş’u (A-574) 22 Aralık 2022 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerine teslim etmişti.

Türk Deniz Kuvvetleri aynı zamanda envanterindeki ilk SİDA’yı da teslim aldı. Marlin, ASELSAN ve Sefine Tersanesi’nin ortak ürünü olan insansız deniz aracı, su üstü ve elektronik harp, keşif ve gözetleme, üs/liman/kritik gemi tesis güvenliği ve amfibi harekât için tasarlandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM