Cuma, Eylül 20, 2024

“Ekonomide ve imalatta örgütlenme tek yol”

10. OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumu 20-22 Şubat 2024 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşti. OECD üyesi olan ülkelerden, iş dünyasından, sivil toplum kuruluşlarından ve sendikalardan yoğun katılımın gerçekleştiği forumda, sektörün gündeminde işçi hakları ve örgütlenme konusunun öncelikler arasında olduğu gözlendi. Forum kapsamında Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay ve heyeti, ABD Başkanı Joe Biden’in Özel Danışmanı ve Uluslararası Çalışma İşleri Özel Temsilcisi Kelly Fay Rodriguez ile görüşme gerçekleştirdi.

Ekonomide, imalatta bu ülke var olacaksa örgütlenmenin tek yol olduğunu belirten Ay, “İşçiyi yok sayarak dünyada gidebileceğiniz bir yer kalmadı. Emeğin hakkını yok sayarak, baskılayarak, gidilecek yer hiçbir zaman olmadı, şimdi de yok ve gelecekte de olmayacak. Örgütlü, toplu pazarlık sistemi olmadan bu sektör ayakta kalamaz” dedi.


“Hazır giyim ve deride küresel görünüm değişti”

Forumu ve ABD Özel Temsilcisi ile görüşmesini değerlendiren Ay, “OECD forumunda ve ABD Başkanı Özel Danışmanı Sayın Kelly Fay Rodriguez ile görüşmemizden çıkardığımız sonuç şu: Tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel görünüm değişti. Bildiğiniz gibi AB, karbon ve işçi haklarına yönelik ihlalleri ticaretin asli unsuru haline getirdi. Almanya ülkeye ithalatta işçi haklarının korunmasını ve sendikaların varlığını yasa ile koruma altına aldı. Şimdi de öğreniyoruz ki ABD küresel çapta işçi haklarını ekonomik politikasının merkezlerinden birine koydu. Bu gelişmeler, ülkemize her yıl 20 milyar dolardan fazla net ihracat geliri sağlayan, doğrudan ve dolaylı 2 milyona yakın hanenin geçimini sağlayan, bir sektörde eski, köhne zihniyetin zararının büyüklüğünü de ortaya koyuyor” ifadelerinde bulundu.


“Örgütlü, olmadan sektör ayakta kalamaz”

Küresel ekonomiye hakim ülkelerin emek hareketini politikalarının merkezine koyduğunu aktaran Ay, “Yüz yıl önce çözülmüş meselelerin, kimi işverenlerce anayasayı ihlal ederek dahi uygulamada tutulması, buna göz yumulmasının zararı her düzeyde yaşanıyor. Ekonomide, imalatta bu ülke var olacaksa örgütlenme tek yol. İşçiyi yok sayarak dünyada gidebileceğiniz bir yer kalmadı. Emeğin hakkını yok sayarak, baskılayarak, gidilecek yer hiçbir zaman olmadı, şimdi de yok ve gelecekte de olmayacak. Örgütlü, toplu pazarlık sistemi olmadan bu sektör ayakta kalamaz. İşverenleri çağdaş dünyanın gereklerini görmeye, bir an önce köhne zihniyetten çıkmaya çağırıyoruz. Emekçilerimizi, gerçek emek hareketi olan Öz İplik İş saflarına davet ediyoruz. Sağa sola hakaret eden, emekçinin siyasi olarak sömürülmesinin taşeronlarından uzak durmaya çağırıyoruz” diye konuştu.


Öz İplik İş Sendikası ve ABD arasında görüşme gerçekleştirildi

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Birdoğan ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan, Industriall Küresel Sendikası Genel Sekreteri Atle Hoie ile Industriall Küresel Sendika ve üye sendika temsilcileri de bulunduğu görüşmede; ABD Başkanı Joe Biden’in Özel Danışmanı ve Uluslararası Çalışma İşleri Özel Temsilcisi Kelly Fay Rodriguez, ABD hükümetinin küresel çaptaki işçi hakları ve çalışma koşullarına yönelik politikaları hakkında bilgi verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM