Cuma, Eylül 20, 2024

“Limanlarda elleçlenen yük miktarı yıllık %7,2 arttı”

Öztürk, limanlarda yılın ilk çeyreğinde elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre 134 milyon tonu geçtiğini söyledi


İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi 19. Meclis Toplantısı, DTO İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde yapıldı. Toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, limanlarımızda yılın ilk çeyreğinde elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 134 milyon tonu geçtiğini aktardı. Öztürk, “Elleçlenen konteyner miktarının ise yüzde 18 civarında artarak 3 milyon 350 bin TEU oldu” dedi.

Ülkemizin ilk çeyrekte yüzde 3,6’lık artışla 63,6 milyar dolarlık ihracata imza attığını belirten Öztürk, ithalatın ise yüzde 12,6 azalarak 84,1 milyar dolara gerilediğini, dış ticaretteki azalmanın cari dengeye olumlu katkıda bulunduğu söyledi.


“Küresel ticaret diken üstünde”

Ortadoğu’da füzelerin ve SİHA’ların havada uçuştuğu, bölgedeki ülkelerin misillemede bulundukları bir dönemden geçildiğini ifade eden Öztürk, Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırıların devam ettiğini söyledi. Soğuk savaşın yerini bölgesel sıcak savaşlara bıraktığı bu zorlu dönemde ülkenin dış ticaretini kolaylaştırmaya çalıştıklarını belirten Öztürk, “Dünya ekonomisinde görece bir iyimserlik yaşanıyor. Ancak zayıf verimlilik artışı, artan ticaret savaşları ve bölgesel çatışmalar, finansal risklerin devam etmesi nedeniyle küresel ticaret diken üstünde devam ediyor. Rakip ülkeler, ticaret koridorları ve küresel ulaşım yolları üzerinde egemenlik mücadelesi veriyor. İran ile İsrail/ABD çatışmasını ulaşım koridorları üzerinden değerlendiren yorumlar artıyor. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre Kızıldeniz’deki saldırılardan dolayı gemilerin Süveyş Kanalı geçişi nisanın ilk haftasında yüzde 66 geriledi. Panama Kanalı’nda ise beklenen yağış tahminleri çerçevesinde hazirandan itibaren geçişine izin verilen gemi sayısında yüksek artışa gidileceği açıklandı” diye konuştu.


“İş dünyasına vize kolaylığı talebimiz devam ediyor”

Ülkemizin Anadolu’yu ticaret koridorlarına bağlayacak yeni arayışlara devam ettiğini vurgulayan Öztürk, “Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı. Kalkınma Yolu ve Hazar Projeleri ile ülkemizin Asya ile Avrupa hattında Orta Koridor ve Güney Koridor ’da önemli bir lojistik merkez olarak konumlanacağına inanıyoruz. Limanlarımız ve ulaşım bağlantılarımız başta olmak üzere buna uygun altyapı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. Enflasyon ve ekonomi politikasını değerlendiren Öztürk, “Yüksek faiz politikası ve kısıtlamalar dolayısıyla konut ve taşıt kredilerindeki artış durma noktasına geldi. Kamuda tasarruf açıklamalarının yanı sıra vergi denetimleri artıyor. İş dünyası olarak bizlerin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki taleplerimiz devam ediyor” dedi.


“İkinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor”

Gemilerin rotalarını Kızıldeniz yerine Güney Afrika’yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunların yerini gevşemeye bırakmış durumda olduğunu söyleyen Öztürk, Dünya Konteyner Endeksi’nin geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldığını aktardı. Şangay-Cenova hattında 40’lık bir konteynerin navlunun 3,615 dolar olduğunu ifade eden Öztürk, “Önümüzdeki haftalarda Çin çıkışlı navlunlarda artış beklenmiyor. Dökme Yük Navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme Yük yeni gemi siparişleri ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuruyük piyasasının 2024’te güçlü kalmasını, 2025’te zayıflamasını bekliyor” sözlerine yer verdi.


“İzmir Limanı’na 6 gemi ve 7 bin 927 yolcu geldi”

İzmir’de kruvaziyer turizmi sezonunun 2 Nisan’da ilk geminin Alsancak Limanı’na gelmesi ile başladığını vurgulayan Öztürk, “TCDD İzmir Limanı’na şimdiye kadar 6 gemi ve 7 bin 927 yolcu geldi. Egeport Kuşadası Limanı’na ise 39 gemi ile 37 bin 39 yolcu geldi. Kuşadası’na bugün de iki gemi yanaştı. Nisan başı itibariyle başlayan kapıda vize uygulaması ile Ege kıyıları ve Yunan Adaları arasında feribot seferleri de hızlandı” dedi.

Öztürk, “Marmaris’te İMEAK Deniz Ticaret Odamız tarafından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kıymetli yöneticileri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız, Muğla Valimiz, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız, kaymakam, belediye başkanlarımız ve sektörümüzün kıymetli temsilcilerinin katılımı ile Deniz Turizmi Çalıştayı’nı icra ettik.  Ülke turizm gelirlerinin yaklaşık dörtte birini, yani 15 milyar dolar hedefini yakalamak için çalışan sektör temsilcilerine, yeni deniz turizm sezonunda başarılar diliyoruz” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM