Cuma, Eylül 20, 2024

Urla’nın kaybolan yıllarını telafi edecek başkan

Çeyrek yüzyılı aşkın bir ayağım Urla’da. Yazları İstanbul’dan da gelirdim Urla’ya eskiden. Son sekiz yıldır temelli İzmir’de olunca hem bütün bir yaz Urla’da oluyorum hem de arada da gidip geliyorum, kopamıyorum. Bu arada Urla ile ilişkim sadece “yazlık” ilişkisi değil; yaklaşık beş yıl önce kaybettiğimiz rahmetli kayınvalidem Esengül Soyhan da Urlalı. Necati Cumalı ile aynı kafileden, Selanik dolaylarından gelen mübadillerden.

                                                                              ✗ ✗ ✗

Bu girişi neden yaptım? Urla’yı biliyorum ve  sorunlarının, çözümlerinin de farkındayım demek için elbette…

31 Mart 2024’teki yerel seçim öncesi Urla’da aday adayı patlaması yaşandı! Beş yıllık, bir dönemi hemen hemen tamamen kapsayan kayyum yönetiminin ardından kim gelecek; Urla’daki kayıp beş yılı kim telafi edebilecekti? Bazı hesaplar tutmadı, evdeki hesap çarşıya uymadı. Örneğin Urla’da aday adayı olan Mustafa Günay, Güzelbahçe’ye kaydırıldı. Yine Urla’ya aday adayı olsa da  aslında Çeşmeli olan “CHP’nin Kızı” Lal Denizli de Çeşme’ye… 

Sonuçta Urla’da korkulan olmadı; bir Urla çocuğu olan Selçuk Balkan aday oldu ve CHP tek başına seçime girse de partisinin oyunu bir önceki seçime göre yüzde 4 civarında artırıp rekor oyla seçildi. Tabiî bu sonuçta CHP’deki değişimin getirdiği sıçramanın ve iktidarın sefaletinin de rolü var. Ancak Balkan’ın da çorbada tuzu var.  Keza kapsayıcı belediye meclis listesi, CHP Urla ilçe örgütünün adayla uyumlu şekilde sahada ortaya koyduğu performansı da not etmeliyim. Pelin Karasakal ve arkadaşları bundan sonraki süreçte de Urla Belediyesi’nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını Urlalılara anlatmalı, gerektiğinde önerileriyle katkıda bulunmalıdır. 

Selçuk Balkan’ı biliyordum ama pek diyaloğum yoktu, Büyükşehir’e gitmeyen meclis üyelerinden olduğu için. Zaten kayyum bir dönem boyunca meclisi çalıştırmadı. Kendisi bir mimar. Doğduğu, büyüdüğü Urla’yı adım adım biliyor. Majör ve minör sorunların da farkında mutlaka. İşte beş yıl için seçildiğinin bilincinde olarak öncelikleri iyi saptayıp kıt kaynakları rasyonel kullanarak bir başarı öyküsü yazmak durumunda. Çünkü arkada hem bir kayıp beş yıl var ve bunu telafi edecek; hem de iktidar rotasına giren CHP’ye Urla’dan omuz verecek. 

                                                                           ✗ ✗ ✗

Balkan’ın mutlaka bir acil eylem planı vardır. Ancak yine de buradan yaz sezonuna da girildiği için bazı vurgular yapmak isterim şimdilik

1) İskele ve Çeşmealtı’ndaki halka açılan sahiller, plajlar mutlaka korunmalı ve iyileştirilmeli. İşletmelere peşkeş çekilmemeli. Buralardaki URİT büfeleri artırılmalı. Yaz boyunca plajlarda geçici işçi (belki öğrenci) çalıştırılarak sahiller temiz ve bakımlı tutulabilir. 
2) İskele, Çeşmealtı, kasaba merkezinde dağıtım araçlarına trafik ve huzur için mutlaka saat sınırı getirilmelidir; günde iki kez 06.00-08.00; 22.00-24.00 olabilir.  
3) Urla’da genel olarak başta sahiller ve kasaba merkezi olarak yaz öncesinde bir temizlik seferberliği başlatılmalı; moloz, curuf, inşaat artığı vb. kaldırılmalıdır. 
4) Urla’daki artan trafiği gözönünde bulundurmak suretiyle kazaları önlemek için araç süratine karşı trafik yoğunluğu olan bazı cadde ve sokaklara yaz öncesinde kasis yapmak gerekir. Örneğin, İskele’de Berkant Özadalı Parkı önündeki iki sokakta acil kasis gereksinimi var. 
5) Urla’nın genelindeki ihale gerektirmeyen sokak ve kaldırım onarımları süratle programa alınmalıdır. 
6) Özellikle, İskele, Çeşmealtı ve Demircili başta olmak üzere çoğalan karavanlar için birkaç karavan park yeri oluşturmak kaçınılmaz. Yoksa Otopark ve caddeler karavanlarla dolup taşıyor. 

                                                                              ✗ ✗ ✗

Urlalıların, özellikle görece sosyo-ekonomik olarak alt kesimlerin önemli bir talebini de buradan duyurmak istiyorum… Urla’da daha önceki dönemlerde olan ve şimdi eksikliği çok hissedilen bir düğün salonu… 

Otopark sorunu ise çok ciddi. Özellikle yazın yaklaşık dört ay boyunca ülkemizin yedi bölgesinden ve neredeyse tüm illerinden plaka görüyorum verandada otururken. Buna orta ve uzun vadede, dönem bitmeden bir çözüm bulmak şart. 

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar