Türkiye’de gıda sektörünü ilklerle tanıştıran, yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki varlığıyla ülkemize değer katan Pınar Et, 2023 yılında 128,7 milyon TL’lik yatırım yaparak 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.
Pınar Et, bine yakın çalışanıyla 255 bin metrekare alanda 408 bin küçükbaş, 102 bin büyükbaş ve 1,6 milyon hindi işleme kapasitesiyle faaliyet gösteriyor. Pınar Et, Türkiye’de hayvancılık sektörünün yüzde 5,9 küçüldüğü 2023 yılında işlenmiş et pazarında yüzde 18,9 ciro payına ulaşırken net satış hasılatında yüzde 22,4 büyüme kaydederek 2023’ü 4,949 milyar TL ciro ile tamamladı.
“Toplam 30 ülkede portföyümüze 12 yeni ürün kattık”
39 yıldır Türkiye’de gıda sektörünü ilklerle tanıştırmaya, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tüketicilerle buluşmaya ve sektöre öncülük etmeye devam ettiklerini söyleyen Pınar Et Genel Müdürü Hüseyin Demir, “Toplam 128,7 milyon TL yatırım gerçekleştirdiğimiz geçen yıl 155 bin satış noktasında 500’ü aşkın ürün çeşidimizle tüketicilerimizle buluşmaya devam ettik. Toplam işlenmiş et pazarında 2023 yılını yüzde 18,9 ciro payıyla tamamlarken yüzde 20,4‘lük tonaj payı ile lider konumda yer aldık. 2023 yılı ciro payında, indirim marketleri hariç salam kategorisinde yüzde 45,4; sosis kategorisinde yüzde 38,5 payla lider marka olduk. Yurtdışı pazarlara yönelik çalışmalarımızı da hız kesmeden sürdürüyoruz. 2023 yılında Avrupa coğrafyası, Gürcistan ve Tayland pazarlarında etkinliğimizi artırarak 30 ülkede ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturduk. Başta KKTC, Irak, B.A.E, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Azerbaycan, Gürcistan’ın yer aldığı toplam 30 ülkede portföyümüze 12 yeni ürün kattık. 2023 yılında 4,9 milyon dolar ihracat geliri elde ettik” diye konuştu.
Sektördeki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, yenilikçi yaklaşımları izleyerek yeni projeler üretmeye devam ettiklerini belirten Demir, “2023 yılında yaptığımız Ar-Ge projeleriyle 15 perakende, 5 e-ticaret, 1 özel müşteri, 12 ihracat ve 5 EDT kanalı olmak üzere toplam 38 yeni ürünle portföyümüzü zenginleştirmeye devam ettik. Özellikle hayvansal protein tüketmek istemeyen tüketicilere yönelik vegan ve bitkisel protein bazlı yeni ürünlerimiz burger ve misket köfte Amerika ve Körfez ülkelerinde büyük ilgi gördü” dedi.
Enerji, su ve atık yönetimi, sürdürülebilir hayvancılık, yenilenebilir enerji konularına önem verdiklerinin altını çizen Demir, “Gerçekleştirdiğimiz 1,1 milyon dolar yatırımla kurulan güneş enerjisi santralimiz sayesinde geçen sene toplam elektrik tüketimimizin yüzde 12’sini güneşten elde ettik. Yenilenebilir enerji yatırımları da dahil olmak üzere çevresel sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle karbon ayak izimizi 2030 yılına kadar yüzde 30, su ayak izimizi 2023 yılının sonuna kadar yüzde 10 ve 2030 yılına kadar ise yüzde 15 azaltmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.