Cuma, Eylül 20, 2024

Palandöken: Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ise çırak bulamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıraklık üzerine gerçekleştirilen seminerlerde ‘Eğitimin yanında bir mesleğin olsun’ sloganının önemine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasada çırak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açık var. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkâr ise çırak bulamıyor. Meslekler de bir taraftan yok olmaya başladı. Eskiden baba mesleğini devam ettiren kişiler iş yaşamına daha hızlı atılırdı ancak maalesef artık kimse çocuğunu sanayiye eğitim için göndermiyor. Öğrenciler okuduğu bölümde iş bulamadığı takdirde açıkta kalıyor” dedi.

Palandöken, okulda alınan eğitimin yanında mesleki eğitimin de önemli olduğuna dikkat çekerek, öğrencilerin okul tatil dönemlerinde bir esnafın yanında meslek eğitimi almasının gelecek yıllarda fayda sağlayacağını belirtti. Mahalle kültürünün azalmasının gençler için sanat ve zanaata yönelmede büyük bir açık oluşturduğunu söyleyen Palandöken, “Mesleki eğitim için bir ustanın ya da kalfanın yanında yetişmek sizi hayata daha çabuk hazırlar. Hatta ilerde onlarca insanı istihdam edebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Çıraklığın cazip hale getirilmesi gerektiğini de vurgulayan Palandöken, esnaf bir aileden gelen gençlerin, erken yaşta meslek eğitimi alıp ailelerinin işlerini daha iyi noktalara taşımalarının önemine değindi. Palandöken, çıraklık süresince yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve bu sürenin sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılması gerektiğinin de altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM