Perşembe, Eylül 19, 2024

Yeni yatırımlarda ‘enflasyon muhasebesi’ tedirginliği

İş dünyası, varlığı cezalandıran vergi sisteminin sorunlara yol açabileceğini ifade etti


İş dünyası temsilcileri, 27 Ağustos 2024 tarihinde devreye alınacak enflasyon muhasebesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyon muhasebesinin yeni yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirten iş dünyası, aynı zamanda düzenlemenin haksız vergi oluşturduğunu ifade ettiler. İş dünyası, varlığı cezalandıran vergi sisteminin sorunlara yol açabileceğini belirterek, verginin gerçekleşen gelir üzerinden alınması gerektiğini söylediler.


Yorgancılar: Enflasyon muhasebesi ile ilgili endişelerimiz var

Enflasyon muhasebesi ile ilgili endişelerinin bulunduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, finansmana erişimin oldukça zorlaştığı günümüzde, enflasyon kaynaklı fiktif gelirler nedeniyle, kaynakların vergiye ayrılmak durumunda kalınması, yatırım yapma iştahını önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini hatırlattı. Yorgancılar, “Yani, enflasyon muhasebesi bu hali ile özellikle özkaynağı yetersiz olan mükelleflerin, yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan işletmelerimizin vergi ödemesine ve özkaynaklarının daha da yetersiz hale gelmesine neden olacak. İçinde bulunduğumuz süreçte, ek bir vergi yükü oluşturulması haksız bir uygulama. Yeni yatırımlara, yeni istihdama en çok ihtiyaç duyduğumuz ve duyacağımız bir dönemde, yatırımların adeta cezalandırılması ekonominin geneli üzerinde de olumsuzluk yaratacak. Vergi, gerçekleşen gelir üzerinden alınmalı” diye konuştu.  Beyan süresine dikkat çeken Yorgancılar, “Gelir sağlamayan/duran yatırımlar üzerinden vergi almak, rekabet gücü her geçen gün azalan sanayici açısından sırtında yeni bir yük anlamında. Beyan süresi geçmeden karar, ivedilikle yeniden gözden geçirilmeli” dedi.


Bahçıvan: Enflasyon muhasebesi, vergi prensipleriyle uyuşmuyor

İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Erdal Bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacağının net bir şekilde görüldüğünü dile getirerek, “Ülkesine ve ülkesinin geleceğine güvenip, karşılığı bu boyutuyla ancak orta ve uzun vadede alınacak olan yatırımların bir gelir ve kazanca ulaşmadan, adeta bir varlık değerlendirmesi vergisi altında enflasyon muhasebesinin uygulanacak olmasının, vergi prensipleri ile uyuşmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Yaz aylarının tam ortasında gerek mali müşavirlerin gerekse muhasebe kadrolarının yılın bu en sıkışık dönemlerinde sağlıklı bir değerlendirme yapmalarının da mümkün görünmediğine dikkat çeken Bahçıvan, “Dolayısıyla yılın bu en hassas döneminde getirilecek böyle bir yükün, böyle bir uygulamanın, Maliye tarafından hedefine ulaşıp ulaşmayacağına dair de şüphelerimiz bulunuyor. Reel sektörün içinden geçmekte olduğu zorlu koşullar düşünülerek; karşılaştığımız enflasyon muhasebesinin tüm yönleriyle gözden geçirilerek sanayicimizi rahatlatacak bir aklı selim kararın beklentisi içinde olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.


Ardıç: Varlığı cezalandıran vergi sistemi zarara yol açabilir

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, yazılı açıklamasında, birçok ülkede muhasebe standartları gereğince enflasyon düzeltmesi yapıldığını ancak bu işlemin işletmeler üzerinde vergi etkisi yaratmadığını bildirdi. Türkiye’de ise enflasyon düzeltmesinin vergi açısından önemli etkilerinin olduğunu ifade eden Ardıç, “Gelinen süreçte enflasyon düzeltmesi, olmayan bir servetin vergilendirilmesine dönüşüyor. Özellikle öz kaynakları yetersiz olan ve borçlanmaya giden şirketlerimiz başta olmak üzere işletmelerimiz, satışa konu etmedikleri değerler için vergi ödemek zorunda kalıyor. Kazanç üzerinden alınmayan, varlığı cezalandıran bir vergileme sistemi, işletmelerimiz üzerinde telafisi güç zararlara yol açabilir. Hem Anayasa’mızın vergilendirme hükümlerine hem de muhasebenin temel ilke ve esaslarına aykırılık teşkil eden bu uygulamanın gözden geçirilmesi, işletmelerimizin gerçek durumlarını daha iyi yansıtmaları ve karar verme süreçlerinde mali tabloların daha aydınlatıcı bilgi sağlaması açısından elzem” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM