Perşembe, Eylül 19, 2024

Piyasalar’ın gözü 12 Eylül’de ECB kararında

Piyasalar, Fed tutanaklarının faiz indirimi beklentilerini artırmasıyla ECB’nin 12 Eylül’deki kararına odaklandı


NAZ TÜKEL

Federal Rezerv’in (Fed) temmuz ayı toplantısına ait tutanakları, faiz indirimlerinin eylül ayı kadar erken bir tarihte başlayabileceğini gösteriyor. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerindeki baskıyı artırarak piyasaların 12 Eylül’de yapılacak olan ECB kararını merakla beklemesine neden oldu. Euro, halihazırda ABD doları karşısında bir yıllık zirveye ulaşarak piyasa spekülasyonlarını daha da yoğunlaştırıyor.

EuroNews’un haberine göre; Federal Rezerv’in 30-31 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanaklar, yetkililerin ABD’de enflasyonun soğuması ve işgücü piyasasının yavaşlaması nedeniyle faiz indirimlerine doğru eğilim gösterdiğini ortaya koyuyor. Vadeli piyasalar, eylül ayında yapılacak bir faiz indirimi için yüzde 62 olasılıkla 25 baz puanlık bir indirim ve yüzde 38 olasılıkla 50 baz puanlık bir indirim beklentisinde. Bu güvercin duruş, ABD dolar endeksini sekiz aylık bir düşüşe iterek euronun güçlenmesini pekiştirdi. EUR/USD çifti, Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine çıkarak ağustos ayında yüzde 3’lük bir artış kaydetti.


ECB faiz indirimlerine gidebilir

Federal Rezerv’in gevşek para politikasına yönelmesiyle birlikte piyasa katılımcıları, ECB’nin 12 Eylül’deki faiz kararını merakla bekliyor. ECB, haziran ayında faiz indirimi yapan ilk büyük merkez bankalarından biri olmuştu. Ancak temmuz ayında bu gevşeme döngüsüne ara vererek gelecek adımları hakkında net bir yol haritası sunmadı. Analistler, ekonomik büyümedeki yavaşlama endişeleri nedeniyle ECB’nin eylül ayında faiz indirimlerine devam edebileceğine inanıyor.

Euro Bölgesi’ndeki kalıcı enflasyon, önemli bir faiz indiriminin olasılığını düşürüyor. Çoğu ekonomist, ECB’nin eylül ayında gösterge faiz oranını 25 baz puan indirmesini bekliyor. Temmuz ayında Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları, bir önceki ay yüzde 2,5 iken yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 2,9’da sabit kalarak bölgedeki mal ve hizmet fiyatlarının yapışkanlığını ortaya koydu.


Ekonomik veriler Fed’in temkinli görünümünü destekliyor

Toplantı tutanakları, ABD işgücü piyasasına yönelik endişeleri vurguladı ve katılımcıların çoğunluğunun istihdam hedeflerine yönelik risklerin arttığını belirttiği ve birçoğunun enflasyon risklerinin azaldığını gözlemlediği belirtildi. “Bazı katılımcılar, işgücü piyasasındaki koşulların kademeli olarak gevşemesinin daha ciddi bir bozulmaya dönüşme riski olduğunu belirtti” ifadesi tutanaklarda yer aldı.

En son ekonomik veriler bu temkinli görünümü destekliyor. ABD tarım dışı istihdam verileri, temmuz ayında sadece 114 bin artış gösterirken işsizlik oranı yüzde 4,3’e yükseldi; bu, Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviye. Aynı zamanda enflasyon yüzde 2,9 ile Mart 2021’den bu yana en yavaş hızda arttı ve ekonomik yavaşlama endişelerini güçlendirdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM