Perşembe, Eylül 19, 2024

Bitki çeşitlerinin kayıt altına alınması için başvurular TTSM’ye yapılacak 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği 17 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, tarımsal bitki türlerine ait çeşitlerin kayıt altına alınması, kayıt listelerinin oluşturulması, kütükte kalış süresi ve silinmesi, bitki genetik kaynaklarının kaydedilmesi, özel sektör tarımsal araştırma kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve denetimine ilişkin esasları belirlendi. Bu kapsamda, çeşitlerin kayıt altına alınması hususunda başvuru ve toplantı tarihleri değiştirildi.

Bitki çeşitlerinin kayıt altına alınması için başvurular, başvuru sahibi tarafından Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne (TTSM) yapılacak. Başvuru sahibi başvuru esnasında resmî yazışmaların ve bildirimlerin tebliğ edileceği adresini ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresini TTSM’ye bildirecek. Başvuru dosyası aşağıda belirtilen üç ana bölümden oluşacak. Bu bölümler; başvuru dilekçesi, çeşide ait teknik bilgiler ve belgeler, çeşide ait başvuru amacına uygun yatırılmış ücret dekontu ile oluşacak. Üretim izni başvurusu dilekçe, tescil dosyasının dijital kopyası ve üretim izni ücret dekontu ile yapılacak. 

Tescil başvurularında, başvuru dosyasına ait inceleme TTSM tarafından yapılacak. Üretim izni başvurularında başvuru dosyasının birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen teknik bilgiler ve belgelerin yer aldığı kısmı ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapılacak.

Üretim izni toplantılarında, komite üyeleri tarafından, teknik bilgiler ve belgelerin yer aldığı kısımda çeşidin reddine sebep olacak herhangi bir bilgi veya belge eksikliğinin tespit edilmesi durumunda, komite çeşidin üretim izni talebini reddeder. İlgili tescil komitesi, belge eksikliğini telafi edilebilir bir eksiklik olarak kabul etmesi halinde, başvuru sahibi belirlenen eksiklikleri tamamladıktan sonra tekrar başvuru yapabilir. Ancak eksikliğin telafi edilemez olması halinde tekrar üretim izni başvurusunda bulunulamaz.

Serbest çeşitler için yapılan başvurularda çeşidin ıslahçısından yetki belgesi talep edilecek. Yetki belgesinin temin edilememesi durumunda çeşidin devamlılığından sorumlu temsilcisinden alınan ismine doğru materyal tedarik belgesi ile başvuru yapılacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM