Cuma, Eylül 27, 2024

Türk Cumhuriyetleri ile e-ticaret atağı

Kırgızistan ile ticaret hacmi 2 milyar dolara ulaşacak. E-ticaret altyapısı Türkiye’nin desteğiyle gelişecek


SEDA GÖK 

Türkiye’nin yerli ve milli e-ticaret platformu PttAVM, Türk Cumhuriyetleri ile geliştireceği e-ticaret atağına Kırgızistan’la başladı. Kırgızistan’da ilki düzenlenen toplantıda Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov, Türkiye ile yapacakları iş birliği ile Kırgızistan’da posta sisteminin önemli ölçüde modernize edileceğini söyledi. PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu da iş birliğinin, Türkiye’nin e-ihracatına önümüzdeki yıllarda büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti. Anlaşma ile Kırgızistan ile mevcutta 1.5 milyar dolar olan ticaret hacminin ilerleyen zamanda 2 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu’da da e-ihracat ağını giderek geliştiren Türkiye’nin yerli ve milli e-ticaret platformu PttAVM, bir yandan da Türk Cumhuriyetleriyle iş birliği ağını genişletmeyi hedefliyor. Bu kapsamda ilk adım Kırgızistan’la atıldı. Kırgızistan’ı ziyaret eden PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov’un başkanlık ettiği heyetle bir araya geldi. Toplantıda Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amangeldiyev Daniyar Coldeşoviç, Dijital Kalkınma Bakanı Kutnayeva Nuriya Asılbekovna, Maliye Bakanlığına bağlı Devlet Gümrük Servisi Başkanı İsabekov Samat Sattaroviç, Kırgız Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Toktobekov Çıngız Toktobekoviç yer aldı.


Kırgızistan başbakanından Türkiye’ye övgü

Kırgızistan’ın yalnızca posta hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesiyle değil, aynı zamanda e-ticaretin aktif büyümesi ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesi için koşulların yaratılmasıyla da doğrudan ilgilendiğini kaydeden Caparov, ulusal pazaryeri oluşturma ve posta ve lojistik altyapısını modernleştirme misyonu kapsamında önemli adımlar attıklarını söyledi. Türkiye ile yapılan anlaşmanın Kırgız Cumhuriyeti’nin posta sistemini önemli ölçüde modernize edilmesini sağlayacağını kaydeden Caparov, “Bölgede e-ticaretin gelişimi önemli ölçüde desteklenecek” dedi.


Posta sistemi modernize edilecek

PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu da e-ticaretin geliştirilmesi ve posta sisteminin modernizasyonuna yönelik ortak girişimlerin uygulanması konusunda Kırgızistan’la iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını anlattı. Toplantıda Türkiye’nin önerilerini sunan Çevikoğlu, Kırgızistan’da posta ve lojistik altyapısının geliştirilmesi ve elektronik ticaret fırsatlarının genişletilmesi konuları ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.


“Yeni anlaşmalar için temaslarımız sürüyor”

Toplantının ardından Kırgızistan ziyaretini bir grup gazeteciye değerlendiren Çevikoğlu, Türk Cumhuriyetleriyle e-ticaret ağını genişletmek istediklerini kaydetti. Kırgızistan’la ilk adımın atıldığına dikkat çeken Çevikoğlu, şunları söyledi: “Yapacağımız iş birliği ile hem Türkiye’de e-ticaret altyapısında uyguladığımız teknolojileri Kırgızistan’a aktaracağız hem de bölge ile e-ihracatın gelişmesinin önünü açacağız. Kırgızistan ile mevcutta 1.5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz bulunuyor. E-ihracatın karşılıklı olarak kısa sürede geliştirilmesi ile ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkarılmasının önü açılacaktır. Ülkemiz için bölgenin büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu tür iş birlikleri yalnızca Kırgızistan’la da kalmayacaktır. Bölgemizde yeni iş birlikleri hedefliyoruz ve bu doğrultuda temaslarımızı sürdürüyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM