Çarşamba, Ocak 22, 2025

Deri ihracatında kan kaybı 

Zandar, ayakkabı fiyatlarındaki enflasyonu düşürmek için iç piyasadaki üreticinin maliyetinin düşürülmesi gerektiğini söyledi

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen toplantıda 2024 yılını değerlendirirken, 2025 yılı ile ilgili öngörülerini paylaştı. EDMİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlene toplantıda deri ve deri mamulleri sektörüne ilişkin değerlendirmeler paylaşıldı. Deri ve deri mamulleri sektörünün 7 yıl önceki ihracat rakamlarına gerilediğini dile getiren Zandar; 2024 yılında Türkiye geneli ihracat rakamlarında ayakkabı, saraciye, mamul deri ve kürkler ve deri konfeksiyon alt sektörlerinin hepsinde kan kaybettiklerinin altını çizdi.


Ayakkabı ihracatında yüzde 22’lik kayıp

Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatı 2023 yılında 1 milyar 858 milyon dolar iken, 2024 yılında yüzde 18’lik düşüşle 1 milyar 526 milyon dolara indiğini aktaran Zandar, “Ayakkabı ihracatımız yüzde 22’lik kan kaybı yaşadı ve 1,1 milyar dolardan 877 milyon dolara düştü. Ayakkabı yan sanayinde ise Türkiye genelinde yüzde 38’lik, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 44’lük bir ihracat kaybı yaşadı. Deri ve kürk konfeksiyondaki kaybımız yüzde 18 olurken ihracatımız 236 milyon dolardan 193 milyon dolara indi. Saraciye ürünleri ihracatımız 273 milyon dolardan 239 milyon dolara azalırken saraciye ürünleri ihracatımızdaki eksilme yüzde 12 şeklinde gerçekleşti. Mamul deri ve kürk ihracatımız yüzde 3 azalışla 221 milyon dolardan 214 milyon dolara geriledi. 2024 yılının son çeyreğinde istihdam rakamlarımız yüzde 25 düştü” diye konuştu. 


Avrupa Bölgesi’ndeki taleplerde artış beklentisi

Ayakkabı fiyatlarındaki enflasyonu düşürmek için iç piyasadaki üreticinin maliyetinin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Zandar, “İthalata vergi koyup ithalatla gelen ürünün önünü kesmek bir şey değiştirmiyor.  İç piyasadaki oyuncunun maliyetini düşürmüyor. İç piyasadaki maliyetleri düşürmeye odaklanmamız gerekiyor. Bunu yapmadan o ürünün perakendedeki maliyetini düşüremeyiz. Perakende fiyat ortalamasının bu kadar stabil gittiği bir sektörde her sene zam yapmaya kalkarsanız müşteriler sizinle çalışamayacağını söyler” dedi.

Zandar, dünya genelinde yaşanan gelişmelere değinerek, “Mart ayından sonra taşlar yerine oturursa Avrupa Bölgesi’ndeki taleplerde ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. Avrupa Bölgesi olmadığı sürece bizim çok ciddi satış yapma şansımız yok. Çünkü yaptığımız ürünler biraz da oraya uygun” dedi.


“Rakiplerimize göre yüzde 50 daha pahalıyız”

Son üç yılda enflasyon karşısında döviz kurunun yüzde 48 eridiğini belirten Zandar, “Mevcut durumda rakiplerimize göre yüzde 50 civarında daha pahalı konumdayız. Bu da ihracat rakamlarımızda çok net kendisini gösteriyor. 1 Ocak 2022 yılından günümüze döviz kuru enflasyon kadar artmış olsaydı bugün dolar kurunun 52,3 TL olması gerekiyordu. Bu döviz kuru da bizim ihracat rakamlarımızı korumamızı sağlardı. Bu politika ihracatımızı düşürürken, ithalatımızı artırıyor. Başka ülkelerin işçilerinin istihdamına katkı sağlıyor” ifadelerinde bulundu.

Deri ve deri mamulleri sektörünün Ege Bölgesi’ndeki düşüşünün 2024 yılında yüzde 9 ile daha sınırlı kaldığı bilgisini veren Zandar, “EDMİB üyelerimiz 2023 yılında 182 milyon dolar ihracat yapmışken, 2024 yılında 165 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırabildiler. Ayakkabı ihracatımız yüzde 15’lik kayıpla 112 milyon dolardan 95 milyon dolara indi. Deri ve kürk konfeksiyon ihracatımızda azalış yüzde 22 olurken ihracat rakamımız 27 milyon dolardan 21 milyon dolara indi. Türkiye genelinde 4 alt sektörümüzde de ihracat rakamları düşmüşken, Ege Bölgesi’nde mamul deri ve kürkler ihracatımız yüzde 15, saraciye ürünleri ihracatımız yüzde 4 artma başarısı gösterdi” dedi.

İzmir, deri organize sanayi bölgesi istiyor

İzmir’de deri ve deri mamulleri sektörünün kümeleneceği bir organize sanayi bölgesi istediklerini aktaran EDMİB Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu Gündoğdu ise “İzmir’in sürdürülebilirlik imajı çalışmalarına İzmir Ayakkabı, Saraciye, Deri Konfeksiyon, Deri Mamulleri Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla farkındalık kazandırılacağı değerlendiriliyor. Şehre görece yakın, personellerimizin rahatça ulaşım sağlayabileceği ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yeni bir organize sanayi bölgesinin sektörlerimizin ihtiyaçlarına yanıt verebileceği tüm sektör paydaşlarımız tarafından olumlu karşılanıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM