İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye’de ilk kez yerel düzeyde “İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP) İzmir” paneli düzenlendi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panel, “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” başlığındaydı.
Etkinliğin açılışında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay konuşma yaptı. Tugay, İzmir’i sağlıklı bir kent haline getirmeyi amaçladıklarını ve bu doğrultuda yerel yönetimlerin aktif bir rol alması gerektiğini söyledi.
Üçüncü İZMAR Gaziemir’de açılacak
Başkan Tugay, su krizlerinin tarım sektörünü tehdit ettiğini açıklayarak, gıda üretiminin sağlıksız bir şekilde yapılmasının halk sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı. Başkan Tugay, İzmir’in bu konuda çalışmaları arttırdığını ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak İzmir’in önderliğinde, diğer kentlere örnek olacak çalışmalar yapmayı amaçladıklarını söyledi.İzmirlilerin temel ihtiyaç ürünlerini sağlıklı bir şekilde alabildikleri İzmir Tanzim Satış Marketleri (İZMAR)’nin de kentte iki merkezi bulunurken üçüncüsünün bu hafta Gaziemir’de açılacağı söylendi. Moderatör Prof. Dr. Pınar Okyay “Süt Kuzusu projemiz de önemli. Çocuklara ücretsiz şekilde güvenilir süt ulaştırıyoruz. Ayrıca okul beslenme paketleri de dağıtıyoruz” dedi.
“COP30” zirvesi kasımda Brezilya’da
COP İzmir; Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim ve Su Ürünleri, Biyoçeşitlilik, Yeşil Kuşaklar ve Kentsel Tarım, Gıda Lojistiği, Gıda Güvenliği, Güvenilirliği ve Gizli Açlık, Topraktan Çatala: Agroekoloji, Kuraklık, Su Tüketimi ve Su Kirliliği başlıklarında yuvarlak masa çalışmaları ile devam edecek. Ayrıca, “COP30” zirvesi bu yılın kasım ayında Brezilya’da yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu zirvede Sağlıklı Kentler Birliği’ni temsil edecek.