Çarşamba, Mayıs 14, 2025

Bornova’nın köyleri ‘kırsal statüsü’ne dönüyor

2012 yılında çıkan yasa ile mahalleye dönüştürülen Bornova’nın 12 eski köyü, yeniden kırsal mahalle statüsüne dönüyor. Ekonomileri büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlı olan köylüler, Bornova Belediye Meclisi’nden geçen kararların ardından kırsal kalkınmaya verdiği destek için Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’ye teşekkür etti. Karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de geçtikten sonra kırsal statüye kavuşan mahallelerde tarım amaçlı yapıların

emlak vergileri ve sulama giderleri indirimli olacak.


“Toprağın üreten insanlarını yalnız bırakmayacağız”

2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile Türkiye genelinde 16 bin 220 köy ve bin 53 belde mahalleye dönüştürülmüş; köylerin meraları, gayrimenkulleri ve ortak malları belediyelere devredilmişti. Tarımsal üretim, hayvancılık ve kırsal yaşam bu değişiklikten derinden etkilense de köyler üretimden kopmamıştı. 

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, köy kimliğini korumak isteyen yurttaşlara destek verdiklerini belirterek, “Bu bölgelerin üretimden kopmaması, bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesi için mücadele ediyoruz. Köy statüsünün ardından kooperatifler aracılığıyla bölgede tarımı ve hayvancılığı geliştirecek çalışmalara hız vereceğiz” dedi.


“Burası şehir değil, biz köylüyüz”

Bornova’da yeniden kırsal mahalle statüsüne geçen Beşyol Mahallesi’nin muhtarı Yaşar Yılmaz, “Bizim talebimiz köy statüsüne yeniden kavuşmaktı. Mahalle olmak bize üretimde ciddi kısıtlar getirdi. Beşyol’un kırsal mahalle olmasıyla birlikte tarım, tavukçuluk, hayvancılık gibi alanlarda daha rahat hareket edebileceğiz” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden 65 yaşındaki çiftçi Cemil Güler ise,  “Ben ömrüm boyunca toprağın üstünde çalıştım. Fabrika nedir bilmem. Şehirde yaşamıyorum ki mahalle olayım. Benim köylü olmam lazım” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM