Pazar, Temmuz 27, 2025

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba3’e yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘Ba3’e yükseltti, not görünümünü ‘durağan’a çevirdi. 

Moody’s, yaptığı açıklamada not artırımının etkili politika yapımının güçlenen performansı yansıttığını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyon baskılarını kalıcı şekilde hafifleten, ekonomik dengesizlikleri azaltan ve yerli mevduat sahipleri ile yabancı yatırımcıların Türk lirasına olan güvenini kademeli olarak yeniden tesis eden para politikasına bağlılığını gösterdiği belirtti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s’in kredi notu kararı sonrası X hesabından yaptığı açıklamada, Türk ekonomisinin olumlu bir döneme girdiğini söyledi. Not artışının, sürecin iyi yönetildiğini gösterdiğini belirten Bakan Şimşek, “Ülke kredi notumuz yükseldi. Ekonomimiz yurt içi ve yurt dışı belirsizliklerin ve zorlukların yaşandığı dönemi aşarak tekrar olumlu bir döngüye girdi. Bu not artışı, süreci başarıyla yönettiğimizi ve ekonomimizin dayanıklılığını teyit ediyor” ifadelerini kullandı. 


“Bütçe disiplini güçlenecek”

Yapılacak reformlarla yeni not artışının geleceğini söyleyen Bakan Şimşek, “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye, cari açığı sürdürülebilir seviyede tutmaya ve deprem harcamaları hariç bütçe disiplinini güçlendirmeye kararlıyız. Programımızın kazanımlarını, yeşil ve dijital dönüşüm başta olmak üzere sanayide yapısal dönüşümü sağlayacak reformlarla kalıcı hale getireceğiz. Sabır ve kararlılıkla programımızı uygulamayı sürdürdükçe, risk primimiz daha da düşecek, finansmana erişimimiz artacak ve yeni not artışları gelecektir” dedi. 

Türkiye’nin kredi notu, en son 19 Temmuz 2024’te iki kademe yükseltilerek ‘B3’ten ‘B1’e çıkmıştı. Kredi görünümü ise ‘pozitif’ olarak korunmuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM