İçim Süt’ün akademi ve teknoloji sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak başlattığı “Çiğ Süt Arz, Miktar ve Fiyat Tahminleme Simülasyonu” projesi, binlerce başvuru arasından TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan 12 projeden biri oldu.
Proje kapsamında geliştirilen yapay zekâ ve makine öğrenmesi tabanlı tahminleme altyapısı ile çiğ süt tedariğinde bölgesel ve mevsimsel değişimleri yüksek doğrulukla öngörerek üretim planlamasında verimlilik artışı hedefleniyor. Bu sayede arz-talep dengesi daha kontrollü ve öngörülebilir biçimde yönetilecek ve sektör paydaşları için uzun vadeli, sürdürülebilir ve veriye dayalı karar alma ortamı sağlanacak.
“Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir yapı kuruyoruz”
İçim Süt Süt Alım Direktörü Recep Ateş, projeyle üretim planlamasını doğrudan etkileyen çiğ süt tedarik sürecindeki öngörü başarısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Süt üretimine etki eden tüm parametrelerin istatistiksel verilerini takip ediyoruz. Proje ile arz-talep dengesini sağlamak ve sektör paydaşları için öngörülebilir, sürdürülebilir bir süreç yönetimi oluşturacağız” dedi.
Belgen: dijital dönüşümü ölçeklenebilir hale getiriyoruz
İçim Süt Dijital ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Mehmet Belgen ise şunları ifade etti: “Bu proje, yapay zekâ ve makine öğrenmesi tabanlı algoritmalar sayesinde çiğ süt üretiminde mevsimsel ve bölgesel varyasyonları yüksek doğrulukla öngörmeyi kolaylaştıracak. Böylece arz-talep dengesine dayalı karar destek sistemlerinin etkinliğini artırırken, tarım ve gıda sektöründe veri odaklı dijital dönüşümün ölçeklenebilirliğini somutlaştıracağız.”
Projenin başlatılmasına dair protokol, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ın katılımıyla düzenlenen törende, İçim Süt Dijital ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Mehmet Belgen ile Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik tarafından imzalandı.