Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Hindistan’ın yeni yasağı enflasyon korkuları yarattı

Basmati pirinç

Hindistan, Perşembe günü basmati olmayan pirinç ihracatını yasakladı. Pirinç ihracatının yüksek bir yüzdesini karşılayan Hindistan hükümetinin verdiği karar, küresel gıda enflasyonu korkularının artmasına neden oldu. Analistlere göre milyarlarca insanın temel gıda ürünü olan pirincin fiyatlarında gözlenen artış, dünya çapında gıda enflasyonu potansiyelini artırıyor.


“İç pazardaki fiyat artışının yatıştırılması amaçlandı” 

Hindistan Tüketici İşleri Başkanlığı dün, “Hindistan pazarında basmati olmayan beyaz pirincin yeterli düzeyde bulunmasını sağlamak ve iç pazardaki fiyat artışını yatıştırmak için Hindistan hükümeti, ihracat politikasında değişiklik yaptı açıklamasında bulundu. Bakanlığın sağladığı verilere göre ülkede pirinç fiyatları geçen yıldan beri yüzde 11,5 arttı. Haziran 2023’ten bu yana ise fiyatlar yüzde 3 artış gösterdi. Bu durum, Nisan ve Haziran ayları arasındaki yıldan yıla ihracat hacminin yüzde 35 artışına tekabül etti.

Hindistan hükümeti, pirinç yasağı dahilinde geçen yıl Hindistan’a 7,4 milyon ton ihracatı gerçekleştirilmiş yarı haşlanmış pirincin bulunmadığını belirtti.

Hindistan küresel pirinç ihracatının yüzde 40’ını karşılıyordu

CNN gazetesinin finansal haber sitesinde yayınlanan bilgiye göre, Hindistan dünya genelinde pirinç ihracatının yüzde 40’ını karşılıyordu. Basmati olmayan beyaz ve kırık pirinç, geçen yıl Hindistan’ın toplam 22 milyon tonluk pirinç ihracatının yaklaşık 10 milyon tonunu oluşturmuştu.

Rusya’nın Ukrayna limanlarını bombalaması ve Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesiyle, buğday ve mısır fiyatları halihazırda yükselmiş ve dünya basınında kıtlık krizi korkularına sebep olmuştu. Hindistan’ın da Perşembe günü yürürlüğe koyduğu yeni pirinç ihracatı yasağı, Rusya’nın tahıl gemilerini hedef alan politikasından sonra dünya genelinde yaşanan gıda enflasyonu korkularını çoğalttı.

“Küresel pirinç pazarı altüst olacak”

Pirinç İhracatçıları Birliği Başkanı B.V. Krishna Rao, Londra merkezli Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Hindistan, Rusya’nın işgaliyle buğday pazarında Ukrayna’nın yaptığından çok daha büyük bir hızla küresel pirinç pazarını altüst edecek” ifadesine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM