Pazar, Eylül 8, 2024

“Türkiye, sağlık turizmi için daha çok değerlendirilmeli”

Sağlık turizmi

Türkiye, sağlık turizminde yaptığı ataklarla yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin çok geniş bir turizm olduğunu vurguladı. Sağlık turizmi için gelen turistlerin, diğer turistlere göre en az iki katı daha fazla döviz bıraktığına dikkat çeken Palandöken, “2022yılında 876 bin 521 kişi sağlık turizmi için gelerek ülke ekonomisine 1 milyar 600 milyon dolar döviz getirisi sağladı. Saç ekimi, katarakt ameliyatı, diş operasyonları, romatizma tedavileri, hacamat ve sülük tedavileri gibi her türlü operasyon için ülkemize gelen turistler ise diğerlerinin en az iki katı daha fazla döviz bırakıyor. Kaplıcalarımız, şifalı sularımız, yaylalarımız, dağ havası, ormanlık alanlar gibi doğal varlıklarımız sağlık turizmi ile daha çok değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.


Bendevi Palandöken TESK

“Turistleri otelden çıkarmayan, her şey dahil sistemden vazgeçmeliyiz”

Artan turist sayısına rağmen, dolar bazında kişi başı ortalama harcamalarında azalma olduğunu söyleyen Palandöken, “Her ne kadar turist sayısı artsa da 2021 yılında bin 28 dolar harcama yapan bir turist, geçtiğimiz yıl 901 dolar harcama yaptı. Kişi başı harcamalardaki bu düşüşün en önemli sebebi, turistlerin otel gibi sabit bir noktaya bağlı kalması ve yeterince gezmemesidir. Burada turizm acentelerine büyük görev düşüyor. Turizmi tek bir alana indirgeyen ve turistleri otelden çıkarmayan her şey dahil sistemden vazgeçmeliyiz. Böylelikle esnaf ve sanatkârlarımızın turizm gelirinden elde ettiği payı arttırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmalıyız” diye konuştu.

“Turizm gelirlerini, döviz getirisi daha fazla olan alanlara da yaymalıyız”

Türkiye’ye gelen turistlerin getirdiği döviz miktarında artış yaşandığını belirten Palandöken, “2021 yılında ülkemize gelen yabancı turist sayısı 29,4 milyonken 2022 yılında 44,5 milyona yükseldi. Bununla beraber turistlerin ülkemize getirdiği döviz miktarı da yüzde 53,4 artarak 24 milyar dolardan 46 milyar dolara çıktı. Her mevsim ayrı bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizde turizm gelirlerini sadece yaz aylarına değil; döviz getirisi daha fazla olan sağlık, kültür, gastronomi gibi diğer alanlara da yaymalıyız” dedi.

“Türk mutfağında her yörenin bir lezzeti var”

Gastrnomi turizminin önemini vurgulayan Palandöken, “Artık turistler seyahat ettikleri ülkelerin yalnızca tarihi ve doğal güzelliklerini değil damak tadını da deneyimlemek istiyor. Özellikle sosyal medya kullanımının had safhaya ulaştığı bu dönemde gastronomi turizmi için gelenler paylaştıkları fotoğraflarla ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyor. Türk mutfağında her yörenin ayrı bir lezzeti var. Karadeniz’e giden turist ile Güneydoğu’ya giden turist birbirinden çok farklı lezzetleri tadabilme şansına sahip. Bu çeşitliliği çok iyi kullanarak turizme yeni bir ivme kazandırabiliriz” şeklinde konuştu.

KAYNAKTESK
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM