Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Bu sezon öncelikli hedefimiz ilk 4’e girmek”

Karşıyaka Belediyespor Erkek Basketbol Takımı Mete Babaoğlu

Tofaş, Tuborg ve Best Balıkesir ile Türkiye Basketbol Ligi’nde (TBL) şampiyonluklar yaşayan ve Eurobasket.com tarafından 2004 ile 2016’da yılın antrenörü seçilen Mete Babaoğlu, şimdi baş antrenörlüğünü yaptığı Türkiye Basketbol 2’nci Ligi’nde (TB2L) bulunan Karşıyaka Belediyespor erkek basketbol takımını, ligi ve sezonu değerlendirdi. Babaoğlu, ligde fazla harcama yaparak sezona hazırlanan takımların olduğunu ve buna rağmen hedeflerinin ilk 4’e girmek olduğunu söyledi.


“Sezona 500-600 bin TL’lik bütçe ile giriyoruz”

Kulübün sezon genelinde ortalama 500 bin TL gideri olduğunu söyleyen Babaoğlu, “Geçen sene İzmir Girişim Grubu bize forma reklamı verdi. Medicana Sağlık Grubu bizim sağlık sponsorumuz. Bizim oyunculara sezon genelinde harcadığımız para 500-600 bin TL civarında, içinde yemek, yol harcamaları da var. Yeni sezon için de aynı düzeyde bütçemiz var. Belediye bizim seyahat masraflarımızı karşılıyor. Oyuncularımızın hepsi kontratlı, her oyuncunun çıkabilme maddesi var. O maddelerde cüzi miktarda paralar da var, bir taraftan da öyle bir döngü gelirse, takımımız ayakta kalır” dedi. Kulüp olarak bu noktada, “Yapabildiğimiz kadar altyapıya ve gençlerimize yayılmayı hedefliyoruz” diyen Babaoğlu, “Orada bir oyuncu var, onu transfer edelim gibi düşüncemiz yok. Karşıyaka’nın 4 tane spor salonu var ve başka belediyelerde böyle bir durum yok. TB2L’de TBF tarafından verilen finansman sadece 2 deplasmanı karşılayabiliyor. Bu finansal desteğin arttırılması için naklen yayın olması gerekiyor. Naklen yayını genellikle kulüpler kendi Youtube kanallarından yapıyorlar. Bulunduğumuz lig sözleşmesiz bir lig, bu ligde oyunculara maaş verilip verilmemesi federasyonu bağlamıyor. Bir üst lige çıktığınız zaman orada kontrat şart. Karşıyaka Belediyesi bu konuda gereğini yapıyor ve oyuncularımızın hepsi sözleşmeli, hepsinin de maaşları düzenli ödeniyor, denetimlere açık bir kulübüz” ifadelerini kullandı.

“Bu sezon ilk 4’e girersek kimse şaşırmasın”

Bulundukları TB2L’de harcadıkları paranın 10 katını harcayan en az 4-5 takım olduğunu belirten Babaoğlu, “Her şeyi göz önüne aldığımızda biz bu sezon ilk 4’e girersek kimse şaşırmasın ama biz hazırız, oraya geliyoruz. Yeni sezonda ana hedefimiz ilk 4’te olmak. Biz geçen seneki takımı olduğu gibi koruduk hedefli bir takımız. Ne yapıp edip orada yer alırız diye düşünüyorum” dedi. Babaoğlu, “Herkes takımını kurmaya çalışıyor, herkes transferlerle gitmeye çalışıyor ama biz ilk 4’e girebilecek konumdayız. Geçen sezon çok tecrübelendik. Bu sezon daha genç bir takımız. Tüm takımı koruduk. Öncelikle bu sezon iyi bir kura çekersek grubu 1’inci bitirerek kendimizi yukarıda ilk 4’e atmak istiyoruz. Bir önceki sene tecrübe eksikliğinden çok kritik bir maç kaybettik. Yensek farklı bir kulvara gidiyorduk. O sezon çıkma şansımız vardı. Yenilince 4’üncülüğe düştük, o aşamada Cedi Osman Basketbol Akademi’yi eledik, Bodrumspor ile eşleştik. Onu yenseydik ilk 8’e kalıyorduk. Bodrum da Süper Lig’de mücadele etti, ligde neredeyse Türkiye’nin yıldızlarını toplamıştı. Bizden daha iyi takımdı ve yenildik. O kadromuzdan 4 oyuncu bir üst lige transfer oldu, biz kalan gençlerle devam ettik. Ama bu sezon geçen sezonki kadroyu tuttum, kimseyi bırakmadım” diye konuştu.

“Bizim misyonumuz oyuncu yetiştirmek”

Geçen sezon, Aliağa Petkim’in 3 oyuncusunu Karşıyaka Belediyespor’a verdiğini söyleyen Babaoğlu, “Şimdi hepsi A takıma geri döndü, bir tanesi Fenerbahçe’ye transfer oldu. Bizim misyonumuz oyuncu yetiştirmeye yönelik. Profesyonel kulüplerden teklifler geliyor ama ben gençlerle çalışmayı tercih ediyorum” dedi. “Bu sezon bir üst lige çıkarsak sonraki sezon için Süper Lig’e çıkma gibi bir hedefimiz olmaz” diyen Babaoğlu, “Çünkü orası için de ayrı bir sistem geliştirmemiz gerekir. Orası için daha çok reklam bulmamız lazım, daha çok sponsor bulmak lazım, çünkü artık oralara gittikçe maddi şeyler seni aşar. Bu kulübü, bir okul olarak görmek lazım, çünkü burası oyuncu geliştiren bir okul; önceliğimiz bu” açıklamasında bulundu.

“Eğer iyi bir şey yapacaksak bunun öncelikle Karşıyaka’ya yaramasını isterim”

Karşıyaka Spor Kulübü’nden gelişmeye yakın oyuncuların takıma katılmak istediğini aktaran Babaoğlu, “Karşıyaka baş antrenörü Ufuk Sarıca da benim eski öğrencilerimden. Önümüzdeki hafta Karşıyaka Spor Kulübü’nün yeni yönetimi belli olacak. Onun ardından Sarıca ile oturup konuşacağız, A takımda düşündüğü oyuncular varsa burada 1 yıl eğitim verip tekrar oraya göndeririz, çünkü hepimiz Karşıyakalıyız, 10 yılım geçti Karşıyaka’da. Burada eğer bir şey oluşacaksa, ben bunun öncelikle Karşıyaka’ya yaramasını isterim” diye konuştu.

“Belediyenin görevi tesis açıp, sporu halka ulaştırmak”

Belediyenin görevinin tesis açıp halka spor yaptırmak olduğunu söyleyen Babaoğlu, “Belediyenin profesyonel kulüp yönetir gibi düşünmemesi lazım. Belediyenin önceliği, sporu halka ulaştırmak olmalı. Belediyeler bir takım çıkarmayı düşünüyorsa bizim gibi bir takım çıkarmaya çalışmalı. Halka hizmet amacı ile spor yaptıran belediyeler ilk önce kesinlikle tesis yatırımları yapmalı. Bu ağı ne kadar geniş ve yetiştirici olarak oluşturursa, bu belediyenin başarısıdır. Belediye kulüpleri, oyuncu transferinden çok oyuncu yetiştirmeyi önemsemeli” dedi. “Çalışmalarımızı ve maçlarımızı Zühtü Işıl Spor Salonu’nda yapıyoruz ancak bu sezon Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu’nda oynamak gibi düşüncemiz var, bu durumu Karşıyaka Belediye Başkanı ile paylaşmadık henüz” diyen Babaoğlu, “Geçen sezon için Belediye’den öyle bir teklif geldi ama 1 sezon daha kendi salonumuzda kalmayı tercih etmiştik. Takımımız iddialı bir konuma gelirse maçlarımızı orada oynamayı değerlendireceğiz. Taraftar olarak oyuncularımızın aileleri maçlarda yer alıyor. Genellikle Pınar Karşıyaka’nın maçlarını oynadığı gün ve saatte maçlarımızı çakıştırmamaya dikkat ediyoruz. Federasyon da bu konuya anlayış gösteriyor” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM