Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kocaer Çelik, yıllık satış gelirlerini 5 bin 244 milyon TL’ye ulaştırdı

Kocaer Çelik

Türkiye’de ve Avrupa’da, çelik profil imalatı, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, demir çelik sektöründe bozulan dengeler, ihracatta gözlenen büyük gerileme, enerji ve işçilik maliyetlerine rağmen 2023 yılının ilk yarısında toplam satış hacmini geçen yıl ile aynı seviyelerde korumayı başardı. Toplam satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artırarak 5 bin 244 milyon TL’ye ulaştırdı. Kocaer Çelik, satış gelirlerindeki yükselmenin katkısıyla 2023 yılının ilk yarısında toplam net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 oranında artırarak 322,9 milyon TL’den 769,4 milyon TL’ye çıkardı. Kâr marjını yılın birinci çeyreğine göre ciddi oranda yükselten Kocaer Çelik, brüt kâr marjında ve düzeltilmiş FAVÖK marjında son üç aylık periyotta 400 baz puanlık artış sağlarken, net kâr marjını yüzde 6,7 seviyelerinden yüzde 23’e yükseltti. 


“Özel çelik profil ürünleri sektörümüzde pozitif ayrışmamızı sağladı”

Dünyada ham çelik üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 oranında gerilediğini gösterdiğini aktaran Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Türkiye’de sektörümüz hem dünya pazarında süregelen gerileme hem de şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 2023 yılının ilk çeyreğinde de zayıf bir seyir izledi. İkinci çeyrekte bir miktar toparlanma gözlemlense de Türkiye ham çelik üretimi yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,33 oranında bir daralma yaşadı” dedi.

Sektördeki negatif tabloya rağmen satış hacimlerini korumayı başardıklarını belirten Kocaer, “Demir çelik sektöründe bozulan dengeler, ihracatta gözlenen büyük gerileme ve Aliağa – A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen planlı 32 günlük üretim duruşuna rağmen yıllık satış hacmimizde sadece yüzde 3 oranında sınırlı bir gerileme yaşadık. Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanmamız sektörümüzde pozitif ayrışmamızı sağladı. Bu sayede yılın ilk yarısını büyüyerek kapattık. Aliağa A-2 fabrikamızda yapılan katma değerli ürünlere yönelik yatırımımız ve alınan ön siparişler dikkate alındığında katma değerli ürünlerimizin payının yılın ikinci yarısında da artmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM