Pazar, Eylül 8, 2024

“Altyapı oyuncularımızla beraber play-off’lara girmek istiyoruz”

bergama belediyespor kadınlar ligi

Türkiye Voleybol Federasyonu Kadınlar 2’nci Ligi’nde yer alan İzmir ekibi Bergama Belediyespor Kulübü’nün baş antrenörü Harun Kenarlı, Bergama Belediyespor kadın voleybol takımını, ligi ve gelecek sezonu değerlendirdi. Kenarlı, altyapıdan oyuncu yetiştirmenin öncelikleri olduğunu belirterek bu sezon genç oyuncuları ile play-off’lara kalmak istediklerini söyledi.


“Sezon için 3-5 milyon TL’lik bütçe, giderleri karşılayabilir”

Voleybolda, birinci ve ikinci ligde ayrı bütçelerin oluşturulduğunu dile getiren Harun Kenarlı, “Sporcunun barınması, maaşı ile beraber yüksek miktarlara çıkıyor. Lig ayrımı yok çünkü her ligdeki mali durumlar birbirine yaklaştı. 3 ile 5 milyon TL’lik bir bütçe takımın sezonluk giderlerini karşılayabilir” dedi.

Voleybolda bonservis ücreti uygulamasının olmadığını dile getiren Kenarlı, “Transfer sürecinde çok büyük maddi durum söz konusu değil. Oyuncu yetiştiren kulüplerde malzeme eksikliği varsa onları gideriyoruz. Büyük takımlar transfer konusunda menajerlik sistemi ile gidiyor. Voleybol çok başarılı bir branş ancak futboldaki gibi bonservis sistemi yok. Bonservisten bahsedilmesi için profesyonel olarak futbolun önüne geçmemiz lazım. Dediğim gibi başarılı olsak da futbolun önüne geçemiyoruz. Geçemediğimiz için de bu tarz maddi konular konuşulmuyor. Geçmemiz de çok zor” diye konuştu. Bergama Belediyesi’nin, Bergama’daki bütün kulüplere destekte bulunduğunu belirten Kenarlı, “Biz, ‘Spor kenti Bergama’ sloganı ile yola çıktık. Bu kapsamda da 6 bin sporcu ile çalışmışız. Yaklaşık bin 500 lisanslı sporcumuz var. Güreş ve judoda ana ligde çok sayıda sporcumuz var, Türkiye Şampiyonası kategorilerine katılan ve madalya alan sporcularımız var” ifadelerini kullandı.


“Altyapıda bonservis sisteminin iyileştirilmesi gerekiyor”

Kulüp olarak sahip oldukları mevcut sorunlardan söz eden Kenarlı, “Bu noktada ücret konusundaki ihtiyaçların giderilmesi bizim gibi oyuncu yetiştiren kulüpler için oldukça önemli. Altyapılarda oyuncu yetiştiren antrenörler geri planda kalıyor” dedi. “Bence yetenekli sporcu diye bir şey yok aslında çalışma diye bir şey var” diyen Kenarlı, “Onu keşfeden de antrenör. O branşı sevdirecek, o tekniği kazandıracak antrenörler görmezden geliniyor. Altyapıyı ne kadar konuşsak da ihmal ediyoruz. Bahsettiğimiz sorunların giderilmesi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Bir ilçede ne kadar çok spor salonu olursa o kadar çok sporcuya ulaşırsınız” diye konuştu.


“Yönetmeliğin ve spora bakış açısının değişmesi gerekli”

Yarışmacı liglerde olan takımların tesis paylaşımı konusunda diğer takımlardan daha öncelikli olduğunu vurgulayan Kenarlı, “Kurallara göre yarışmacı takımların antrenmanları önde yer alıyor. Bu durumun da değişmesi gerekir. Altyapıda oyuncu yetiştiren diğer kulüpler yarışmacı liglerde olmadığı için programlarını düzenlemekte sorun yaşıyorlar ve bu da sorun oluşturuyor, salonlar ihtiyaca göre kullanılmalı” dedi. Mevcut sorunların çözümü için yönetmeliğin ve spora bakış açısının değişmesi gerektiğinin altını çizen Kenarlı, “Bu salon sorunu şöyle giderilebilir; bir büyük salon olur, yarışmacı takımın kullanacağı, yanında antrenman salonları da inşa edilebilir, o zaman antrenman saatlerini ayarlayacak bizler daha rahat hareket edebiliriz” sözlerine yer verdi.


“Her gün çift antreman yapıyoruz”

Yeni sezon hazırlıklarına 14 Ağustos’ta gerçekleştirdikleri ilk antrenmanla başladıklarını söyleyen Kenarlı, “8 Ekim’de ilk maçımızı İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapacağız. Yoğun bir antrenman dönemi geçiriyoruz. Yeni sezonda ilk hedefimiz play-off’a girmek. Her gün çift antrenman yapıyoruz” dedi. Kenarlı, sezon öncesi 10 transfer yaptıklarını belirterek, “Transferlerimiz çoğunlukla 20-23 yaş aralığında genç sporcular, kendi takımlarında geçen sezon play-off oynamış oyuncular” diye konuştu. Geçen sezondan takip ettiğimiz oyuncuların yanında Bergama altyapısından yetişen 6 oyuncuyu A Takım’a çıkarttıklarını söyleyen Kenarlı, “O oyuncuları A Takım’a adapte etmeye çalışıyoruz, bunu başarabilirsek o gençlerimizle beraber play-off’lara girmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


“Altyapıdan çıkardığımız oyuncuların karakterleri bu yolda belirleyici oluyor”

Sezon öncesi A Takım’a dahil ettikleri oyuncularla ilgili konuşan Kenarlı, “Altyapıdan gelen oyuncularımızla birebir çalışmalar da yapıyoruz ve A Takım için 1 buçuk aydır çalışıyorlar. Altyapıdan çıkardığımız oyuncuların karakterleri bu yolda belirleyici oluyor, çünkü moral ve motivasyon olarak o ligi ve o baskıyı kaldırabilecek sporcu olmaları gerekiyor, bu konuda çeşitli görüşmeler yapıyoruz” açıklamasını yaptı. “Voleybola özgü fiziksel gelişimi, teknik ve taktik olarak dediklerimizi yapma yeterliliği de A Takım’a dahil ederken dikkat ettiğimiz bir özellik” diyen Kenarlı, “Altyapıdan gelen oyuncuların gidişatlarından memnunum. 2008 ve 2009 doğumlu 6 oyuncumuzun geldiği altyapı takımındaki diğer oyuncularımızı takip etmeye devam edeceğiz. Özellikle ara dönemde veya iyi performans görürsek kısa zamanda da sisteme dahil edeceğiz” ifadelerine yer verdi.


“Başarı, altyapıdan A Takım’a oyuncu kazandırmaktır”

Antrenör olarak başarı tanımını, “Kimi kulüpler için şampiyon olmak başarıdır, kimi kulüp için altyapıdan 1 sporcu da olsa onu A Takım’a çıkarmak başarıdır” ifadesi ile yapan Kenarlı, “Bizim başarı diye baktığımız şey genç çocuklara ulaşıp onları sporla buluşturmak” dedi. Bergama Belediyespor Kulübü’nün farklı branşlarda bin 500’e yakın sporcusu olduğunu aktaran Kenarlı, “Bu, bir ilçe için çok iyi bir sayı, çoğu ilde bile ulaşılamayan bir sayı. Başarı bence, altyapıdan A Takım’a oyuncu kazandırmaktır. Çünkü Türkiye’nin hem fiziksel uygunluğu var hem de çocuklar, gelişen bir bakış açısı ile spora yönelmeyi seviyorlar” diye konuştu..

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM