Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Enflasyonun istenilen seviyeye gelmesi bir yıldan uzun sürecek”

tbb yönetim kurulu başkanı alpaslan çakar

Dün akşam bir televizyon programına konuk olarak katılan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Çakar, “Tamamen kişisel kanaatim, enflasyonun istenilen seviyeye gelmesi 1 yıldan daha uzun bir süre olacak diye düşünüyorum” dedi.

Çakar, artık önümüzdeki dönem itibariyle enflasyona yönelik olarak net kararlı bir duruşun söz konusu olduğunu, mücadeledeki kararlı duruşu faiz artışlarında ve kredi politikasında görülebileceğini söyledi.


Konut kredisi bakiyesinin 447 milyar TL

Konut kredilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Çakar, kredilerin boyutu itibariyle bakıldığında konut kredisi bakiyesinin 447 milyar TL olduğu bilgisini verdi.

Senenin başından itibaren yüzde 24 oranında konut kredisinin kullanıldığını söyleyen Çakar, “Ziraat Bankası olarak yüzde 26 kullandırılmıştır. Konut kredilerine ilişkin daha önce hem sıfır konutlar hem ikinci el konutlar için farklı düzenlemeler vardı. BDDK şöyle bir karar aldı; ‘şahsın kendisi, eşinin ve 18 yaş altı çocuklarının üzerinde konut var ise onun ikinci konut almak istediğinde ben bunu kredilendirme sürecini zorlaştıracağım’ dedi. İlk evini alanlar için teşvik edici uygulamalar sözkonusu. Şahsın köyde veya köy statüsünde olup mahalleye dönen konutu varsa bunu sistem dışına çıkarıyor. Onlar bu kapsamda değiller. Önümüzdeki süreç itibariyle ikinci konutunu almak isteyenler için hayat biraz daha zor olacak. Çünkü krediye ulaşmaları zor olacak. Ancak ilk defa konut alacak müşterilerimiz için böyle bir durum yok” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM