Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Sürücüsüz araç güvenliğine 1,5 milyon euroluk destek

Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Fatma Güney, hazırladığı ‘ENSURE: Muhtemel Akıbetler Rehberliğiyle Kazaları Önleyen Tahminler’ başlıklı projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi’nden (ERC) 1,5 milyon euro değerinde Başlangıç Desteği alma hakkı kazandı. ERC’nin Başlangıç Desteği, doktora sonrası 2-7 yıllık deneyimi bulunan ve bilimsel çalışmaları büyük umut vadeden araştırmacıların bağımsız araştırma projeleri için sunuluyor.

Koç Üniversitesi İş Bankası Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde akademik çalışmalarını yürüten Dr. Güney’in hazırladığı proje erişilebilirlik, yakıt verimliliği, zamandan tasarruf, ekoloji gibi birçok alanda fayda sağlama potansiyeli olan sürücüsüz araçların geleceği için ümit vadediyor. Olası geleceklere ilişkin hata payıyla tahminde bulunan, sürücüsüz araçlara akıl yürütme kapasitesi kazandırmayı amaçlayan ENSURE projesi, günümüzde kısıtlı uygulama alanı bulunan otonom sürüşün böylelikle güvenli şekilde yaygınlaşmasına katkı sağlayacak.


Öncelik insan güvenliği

ENSURE Projesi, otonom aracın gerçek dünyanın dinamiklerini kesintiye uğramadan öğrenmeye devam etmesini ve karar alırken hem kendi hatalarını hem de onu çevreleyen nadir olasılıkları göz önünde bulundurması hedefi ile tasarlandı. Sürücüsüz araçların ticari potansiyelinden çok, insan güvenliğini önceliklendiren proje çalışmaları 5 yıl devam edecek ve Koç Üniversitesi’nde Dr. Güney ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek. Bu yıl 2 bin 696 başvuru arasından sıyrılan 400 projede arasındaki ENSURE, ERC tarafından 1,5 milyon euro desteğe değer görüldü. Türkiye’ye gelen 49 ERC desteğinin ise 27’si Koç Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından sağlanıyor. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM