Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Otomotiv sektörü üretimde dijitalleşiyor

otomotiv sektörü

Üretim ve ihracatta katma değer oluşturmaya devam eden otomotiv sektörü, teknolojik gelişmelerle birlikte dijital altyapısını geliştiriyor.

Türkiye’nin ihracatında ilk sıralarda yer alan sektör, teknolojik alt yapılara öncelik veriyor. Son dönemlerde otomotiv sektöründe hızlı bir dönüşüm meydana geldiğini belirten Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Otomotiv ana sanayiyle beraber yan sanayiyi de etkiliyor. Ürün gruplarındaki değişimler geleneksel ürün gruplarında yerini dijitalleşmeye bırakarak teknolojik altyapılar kurmaya itiyor. Bu da ciddi Ar-Ge yatırımlarının olmasını zorunlu kılıyor. Üretime değer katabilmek için aynı zamanda patent de üretebiliyor olmanız gerekiyor. Fakat dijitalleşme, teknolojinin gelişmesi ve patent üretimine yönelimin artması için üniversitelerin, sanayinin ve endüstrinin iş birliği oluşturması gerekiyor” dedi.


“Türkiye’nin toplam otomotiv ihracatı 31 milyar $”

Yaklaşık 15 yıldır otomotiv sektörünün genel olarak, Türkiye’nin ihracatının ilk sırasında yer aldığını belirten Torun, Ege Bölgesi ve İzmir’in ihracat verilerini değerlendirdi. Torun, “İzmir’den ihracatı yapılmış 87’nci fasıl dediğimiz motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve parçaları, üretimleri ve ihracatıyla ilgili verilere göre, 2022 yılında 822 milyon 275 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Fakat aynı dönemde ithalatımız 241 milyon 896 bin dolar oldu. Yani totalde hacmimiz 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin toplam otomotiv ihracatı ise 31 milyar dolar oldu” ifadesine yer verdi.


“Ege, ihracat üssü olma özelliğini Marmara’ya kaptırdı”

Ege Bölgesi’nin otomotiv ihracatındaki yerini ve önemini aktaran Torun, “Ege Bölgesi; Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya Muğla, Uşak illeri arasında İzmir yüzde 50’lik oran ile ihracatta ilk sırada yer alıyor. Bunu en düşük rakam olarak Uşak izliyor. Ege Bölgesi, Türkiye’nin toplam otomotiv ihracatının yüzde 5,2’sini kapsarken İzmir ise yüzde 2,6’sını kapsıyor. Bölgesel olarak ve İzmir özelinde baktığımız zaman maalesef otomotiv sektörü olarak Ege Bölgesi ihracat üssü olma özelliğini Bursa’ya kaptırdık. Marmara Bölgesi bu konuda şu an başa çekiyor. Bölgede oldukça yüksek yatırımlar yapılıyor. Türkiye’deki 13 otomobil fabrikası hemen hemen hepsi o bölgede yer alıyor. Bununla beraber yedek parça üreticileri de oldukça fazla” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM