Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İnşaatın rehber endeksi ağustosta 72 puana dayandı

inşaat

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ağustos 2023 sonuçlarının açıklandığı rapora göre; ağustos ayında, endeks bir önceki aya göre 0,43’lük artışla 71,97 puana yükseldi


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ağustos 2023 sonuçlarını açıkladı. Ekonomi politikalarındaki değişim ve yurt dışı pazarlardaki gelişmelerin belirleyici ana unsurlar olarak ön plana çıktığı ağustos ayında, endeks bir önceki aya göre 0,43’lük artışla 71,97 puana yükseldi. Raporda, Bileşik Endeks’in yılın ikinci yarısındaki performansının, büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış pazardaki koşullarla belirleneceği vurgulandı. Sıkılaşma ve yavaşlamanın ana tema olarak öne çıkabileceği belirtildi.  


Faaliyet Endeksi ağustos ayında 2,1 puan arttı

Rapora göre, ağustos ayında ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin önemli ölçüde azalmasının ve yurt içinde enflasyon ile mücadelede kararlılığın faaliyetler üzerinde de olumlu etkisi oldu. Tüm bu gelişmeler sonucu ağustos ayında alt faaliyet gruplarında yüksek oranda büyümeler gerçekleşti. Bu çerçevede Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 143,1 puan seviyesinde gerçekleşti. 

Yurt içi satışlar ağustos ayında bir önceki aya göre değişim göstermedi. Sıkı para politikasının etkileri ise görülmeye başlandı. Mevsimsellik de olumlu katkı sağlamaya devam etti. Pazarlardaki yavaşlamaya rağmen ihracat ağustos ayında artış gösterdi. Üretimde seçim sonrası belirsizliklerin en aza inmesi ile yüksek bir artış yaşandı. Cirolar da önemli ölçüde genişledi. Raporda inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetleri içeride ekonomi politikalarının, dışarıda ise yaşanan yavaşlamanın belirlemeye devam edeceği vurgulandı.  


İnşaat malzemesi sanayisinde güven, sınırlı ölçüde geriledi

Diğer taraftan, ağustos ayında iş koşullarındaki iyileşmeler, belirsizliklerin azalmış olması ve faaliyetlerdeki hızlı artışa rağmen Güven Endeksi sınırlı düşüş gösterdi. Güven seviyesi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,20 puan azalarak 33,74 puana indi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven sınırlı ölçüde geriledi. Yurt içi pazarlarda güven ağustos ayında sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven ise artışına devam etti. Raporda, uzun süreli güven kaybının ardından güvenin yeniden tesisinin zaman alacağı aktarıldı. Öncelikle ekonomide önemli bir politika değişimi yaşandığına işaret edilerek, bu politikaların siyasi olarak sürdürülebilirliği konusunda halen bir güven sıkıntısı yaşandığı belirtildi.


Beklenti Endeksi temmuz ayına kıyasta ağustosta arttı

Rapora göre, ağustos ayında yükseliş gösteren bir diğer alan ise Beklenti Endeksi oldu.Ekonomide rasyonel zemine geri dönüş uygulamaları ve olası etkileri, beklentiler etkileyen en önemli unsurlar olarak öne çıktı. Bu kapsamda seçimden sonra ilk kez yükseliş gösteren Beklenti Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puan arttı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM